Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Feltérképezték a rászorulókat Gödöllőn

2013-06-10 11:54:30

„Adjatok, néktek is adatik; jó mértéket, megnyomottat és megrázottat, színig teltet adnak a ti öletekbe. Mert azzal a mértékkel mérnek néktek, a mellyel ti mértek.” (Lukács evangéliuma 6,38). Gödöllő alpolgármesterei, Pecze Dániel és Tóth Tibor ezzel a bibliai idézettel szemléltették május elején megtartott sajtótájékoztatójukon a városban idén elindított Társadalmi Felzárkóztatási Program lényegét.

A szegénység és társadalmi kirekesztettség veszélyét növelő legsúlyosabb tényezők az egyén számára Európában a következők: ha elhúzódik a munkanélküliség, ha hosszú távon él alacsony jövedelemből, ha nem megfelelő szintű munkát végez, ha korán elhagyja az iskolát és nincs megfelelő képzettsége, ha társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett családban nő fel, ha rossz egészségi állapotban van, ha drog- vagy alkoholfüggő, ha halmozottan hátrányos környezetben él, ha hajléktalan vagy faji megkülönböztetés áldozata.

A rászorultak száma hazánkban és Gödöllőn is fokozatosan nő, miközben a források egyre apadnak. A gazdasági körülmények nehezedése, a szociális olló szétnyílása szükségessé teszi, hogy mind nagyobb figyelem forduljon a szociálisan hátrányos helyzetbe került családok megsegítésére. A gödöllői program alapvető célja a társadalmi különbségek csökkentése, a szociálisan rászorulók felkutatása és a tényleges segítségnyújtás. A kezdeményezésnek további fontos eleme az egyén, a család és a kisebb közösségek biztonságérzetének megteremtése, valamint a közösségépítés is.
A településünkön útjára indult társadalmi felzárkóztatási program első lépéseként a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Szociális irodája – egyeztetve az egyházakkal és más karitatív szervezetekkel – elkészítette Gödöllő szociális térképét, ami pontos képet ad a városban élő rászorulókról.


- A lakótelepeken a közös képviselőkre, a családi házas övezetekben az utcabizalmikra építve, olyan szociális hálót alakítunk ki, amiben az önkénteseken keresztül megvalósítható a valódi segítségnyújtás. Az önkéntesek tudják, mely családoknál keletkezik felesleg, és hol van szükség a segítségre. A rendszer biztosítja, hogy az adomány valóban oda kerül, ahol a legnagyobb a nélkülözés – tájékoztatta hírportálunkat Pecze Dániel.
Az alpolgármester hozzátette: a program nem csupán szociális segítségnyújtás, sokkal több annál, hiszen azzal, hogy figyelünk egymásra, segítünk egymáson, lemondásainkkal és áldozatvállalásainkkal valódi közösséget teremtünk, annak érdekében, hogy Gödöllő ismét a Körösfői-Kriesch Aladár által nevezett Boldogság szigete legyen. Hamvas Béla szavaival: „…ami a közösséget megalkotja, az a lényekben élő barátság.”

A gödöllői társadalmi felzárkóztatási programban résztvevő szervezetek és vezetőik: Balogh Gyula (Gödöllői Cigány Kisebbségi Önkormányzat), Czeglédi Ingrid (Egyesített Szociális Intézmény), Dolányi Sándor (LOSZ gödöllői szervezete), dr. Tamás Márta (Közigazgatási és Szociális Iroda, képen jobbról a második), Forrainé Murányi Judit (Forrás Szociális Segítő Intézmény, képen jobbra), Kovácsné Blaskó Mariann (Fővárosi Szociális Otthon), Máthé László (Katolikus Egyház - Szentháromság templom), Pecze Dániel (Gödöllő Város Önkormányzata, alpolgármester, képen balról a második), Pelyhe József (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Pesti Rudolfné (Katolikus Egyház - Máriabesnyői Egyházközség).


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online