Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ötvenezer forintról indul a bírság

2013-04-30 13:40:47

A munkavédelem jelentősége és a területet érintő fontosabb jogszabályi változások volt a témaköre a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum által a kis- és középvállalkozások illetékesei számára rendezett április 26-i üzleti reggelin. A jelenlévőket Tuboly László, a Pest Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Munkavédelmi Felügyelőségének osztályvezetője tájékoztatta a Solier étteremben.

A rendezvény némiképp kapcsolódott ahhoz az aktualitáshoz, hogy április 28-án tartották a munkabalesetben elhunytak és megsérültek tizennyolcadik emléknapját. Az elmúlt évben összesen 17.025 munkahelyi balesetet regisztráltak hazánkban, amik csaknem 10 százaléka (1.679 eset) Pest megyében történt. A halálos balesetek száma országosan 62 volt, megyénkben pedig 8. Súlyos csonkulással 35 munkahelyi baleset végződött az országban, míg Pest megyében 4 ilyen következett be 2012-ben.

A munkahelyi balesetek előidézéséhez hozzájáruló, leggyakrabban előforduló normasértések között a be- és leesési veszélyeztetések, a védőberendezések hatástalanítása, a védőburkolatok hiánya, a rögzítések hiánya, az elektromos szekrények, szerelvények aktív részeinek érinthetősége, az emelőgépek üzemeltetési szabályainak megsértése, az egyéni védőeszköz juttatás és a használat (ellenőrzésének) elmaradása, a baleset eltitkolása, a kockázatértékelés hiánya az I. veszélyességi fokozatú munkavállalóknál, a mérések elmaradása (légszennyezettség, zaj, rezgés), a veszélyes anyagok/keverékek tárolása, a biztonsági adatlapok hiánya, az alkalmassági vizsgálatok elmaradása, valamint a biológiai expozíciós mutatók vizsgálatának elmaradása említhetők.


Baj okának kiderítése, vagy ellenőrzés során tapasztalt hiányosság esetén a hatóság – a felelősség megállapítását követően – munkavédelmi bírság kiszabásával élhet. Ennek alaptétele 50 ezer forint, ami a kötelezően értékelendő körülmények szorzótényezőivel jókora összegig felsrófolható.
Nyolc vagy annál több munkavédelmi normasértés esetén háromszoros a szorzó, ha a munkavállaló veszélyeztetése több mint egy hónapnál tovább fennáll, ötszörös szorzójú bírság is kiszabható. Amennyiben a munkáltatónak felróható mulasztás eredményeként halálos munkahelyi baleset történik, a felelős akár tízszeres szorzójú, azaz, 500 ezer forintos mértékű bírsággal is szembesülhet.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online