Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Felhívás: Gödöllői irodalmi díj 2013

2013-03-19 17:32:36

Gödöllő Város Önkormányzata, a Gödöllői Városi Könyvtár Irodalmi Kerekasztala, az Irka, valamint a Gödöllői Ottlik Kör irodalmi díjat alapított 2013-ban, melynek célja Gödöllő és a gödöllői kistérség tehetséges, pályakezdő irodalmi alkotóinak felkutatása, támogatása, elindítása az írói pályán, valamint elismerésben részesítése. A díj fővédnöke dr. Nánási Éva, Gödöllő címzetes főjegyzője és Gémesi György polgármester.

A díj szellemisége minden évben Gödöllő város tematikus évéhez kapcsolódik, így idén a Szecesszió évéhez. A huszadik századi irodalomra a szecesszió is rányomta bélyegét. Kedvelt műfajai a mese, a verses dráma, a fantasztikus novella, a lélektani írások, lélekfeltáró, köztes műfajú lírai vers, dal, haiku, tájleíró költemény. Eszköztára: a különleges hatású jelzők, illúzió és természetélmény, az ornamentika, az indázó mondatszerkezet, a dekorativitás, a metafora és szinesztézia. Az összművészet, a több művészeti ág találkozási pontján születő műalkotás is szecessziós jelenség, életérzése a groteszktől a dekadenciáig terjed.
A kiírók ezért a 2013-as Gödöllői Irodalmi Díjra olyan pályázatokat várnak, amik műfajban és/vagy írói eszközökben a szecesszió irodalmi emlékeit elevenítik meg a fentiek értelmében.

Pályázni május 5-ig (vasárnap) két kategóriában – próza (mese, novella, elbeszélés) és vers (dal, haiku, prózaköltemény, elégia) – lehet. A pályázatra még nem publikált írásokat várnak. Egy pályázó maximum kettő verset és egy prózai írást küldhet be. Versnél terjedelmi korlát nincs, prózánál maximum 15 ezer karakter (szóközökkel együtt). A pályázatra a jelentkező kizárólag saját szellemi tulajdonát képező művet küldjön be. Ha a pályázó máshonnét vesz át szöveget/szövegrészletet (akár csak néhány szót is), akkor mindig pontosan tüntesse fel az átvétel tényét.

A pályázat jeligés. Nevezési díj nincs, a nevezés alsó korhatára 16 év. A pályaműveket elektronikus (irodalmidij@gvkik.hu) és nyomtatott (Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, 2100 Gödöllő, Dózsa Gy. út 8.) formában is el kell küldeni, és mindkét esetben fel kell tüntetni: Gödöllői Irodalmi Díj 2013.
A pályaművekre csak a jeligét szabad ráírni, és a kategóriát. Kézírásos pályaműveket nem fogadnak el, és a pályaműveken személyes adat NE szerepeljen. A pályázathoz külön, zárt borítékban (email-ben külön word dokumentumban) csatoljanak egy dokumentumot is a következő adatokkal: jelige, név, életkor, kategória, lakcím, telefonszám, email-cím, bemutatkozás. A jelentkezőktől egy pár soros bemutatkozást kérnek, valamint a gödöllői kötődés részletezését, amennyiben nem rendelkezik állandó gödöllői lakhellyel.

A beérkezett műveket neves személyekből – Czigány György, József Attila-díjas író, költő, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Galántai Zoltán, író, jövőkutató és Kemény István József Attila díjas költő – álló szakmai zsűri bírálja el. A pályázat összdíjazása 200 ezer forint, amit a zsűri a beérkezett alkotások függvényében oszt meg. Ezen felül a díjazottak emlékplakettben és oklevélben részesülnek.

A Gödöllői Irodalmi Díjat 2013. június 1-jén, a Könyv Ünnepe Gödöllőn rendezvény keretében adják át. További információ: Istók Anna (06-70) 674-4199, vagy istoka@gvkik.hu


Stúdióbeszélgetések Gödöllő és környező települések sportolóival

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online