Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Válóperben érveltek a középiskolás diákok

2013-03-08 17:38:07

Nemrégiben az „Attól félsz, amit nem ismersz” mottóval indította újra – elsősorban – középiskolásoknak szóló tájékoztató kampányát az Országos Bírósági Hivatal. Az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás bemutatására fókuszáló kezdeményezéshez a Gödöllői Járásbíróság is csatlakozott, ezáltal a helyi és környékbeli középfokú tanodák diákjai bepillantást nyerhetnek a Dózsa György úti intézményben folyó ítélkezési gyakorlatba.

Március 8-án egy váci középiskola 16 éves tanulói találkoztak és konzultáltak a Gödöllői Járásbíróságon dolgozó, a felvilágosító tevékenységet szabadidejük terhére végző büntető és polgári bírókkal. A fiatalokat a tárgyalótermekben fogadták a jogalkalmazásban jártas szakemberek, akik tájékoztatást adtak az igazságszolgáltatás alapvető fogalmairól, a hatásköri és illetékességi szabályokról, a bíróság szervezeti rendszeréről, a peres eljárások menetéről, illetve szóba kerültek érdekes, a közvéleményt aktuálisan foglalkoztató jogi esetek is. A diákok látogatása egy különös eseménnyel zárult, hiszen kipróbálhatták magukat a bírósági eljárás egy-egy szerepkörében, aminek témáját Henrik Ibsen: Nóra című drámájának válópere szolgáltatta.

Koszta János, a Budapest Környéki Törvényszék sajtószóvivője munkatársunk érdeklődésére elmondta, a Nyitott Bíróság elnevezéssel zajló program elsődleges célja a jogtudatos generáció felnevelése, minek lényege, hogy a 14 év feletti fiatalok minél többet tudjanak meg az igazságszolgáltatásról, a perbeli jogokról és kötelezettségekről. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az ismeretek birtokában jobban elfogadják és tisztelik a bíróság döntéseit, és nagyobb bizalommal viszonyulnak az igazságszolgáltatás egységeihez. A szóvivő azt is hozzátette, hogy az ország azon részein, ahol már múltja van a programnak, gyakran előfordul, hogy nem a bírók, hanem a hallgatóság áll elő olyan, a mindennapokban rejlő élethelyzettel, aminek jogértelmezését közösen elemzik, illetve vezetik le a diákok és a szakemberek.


A programban a gödöllői és a környékbeli középiskolák is részt vehetnek. Erre csoportosan, szervezett formában, előre egyeztetett időpontban nyílik lehetőség. A bejelentkezéseket a Gödöllői Járásbíróságon a (28) 515-249-es telefonszámon, vagy a birosag@godollo.birosag.hu email-címen fogadják.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online