Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Törlesztésről és hitelfelvételről is árulkodnak a vagyonnyilatkozatok

2013-02-04 10:14:32

A 2010 tavaszán bizalmat kapott parlamenti képviselőknek a négy évre szóló választási ciklus ideje alatt minden év elején meg kell újítaniuk vagyonnyilatkozatukat. Ennek január 31-e volt a határideje. Körzetünk egyéni parlamenti képviselője, Vécsey László (Fidesz-KDNP), a Fidesz Pest megyei listájáról mandátumot szerzett, a Vidékfejlesztési Minisztériumban betöltött parlamenti államtitkári tisztségéről egy éve lemondott dr. Ángyán József, a gödöllői központú körzetben indult, pártja országos listájáról bekerült, isaszegi illetékességű Bertha Szilvia (Jobbik), illetve a tavaly októberben képviselői esküt tett Lengyel Szilvia (LMP) egyaránt eleget tettek a törvényi kötelezettségnek. Összeállításunk a képviselők aktivitásáról is árulkodik.

A parlament.hu oldalon közzétettek szerint, 2011-hez képest az elmúlt évben változás jellemezte körzetünk egyéni országgyűlési képviselője, Vécsey László vagyoni helyzetét. A honatya pénzintézettel szembeni 7 millió forintos korábbi tartozása 3 millió forinttal csökkent, míg a magánszemélyekkel szemben fennálló 6 millió forintos adósságának összege nem változott. Vécsey tulajdonában egy 2006-os évjáratú Volkswagen Jetta van, amit 2008-ban vásárolt. Az elmúlt évben ingatlanvagyona nem bővült.
Jövedelme a tavaly decemberi állapot szerint a parlamenti képviselőségért havi szinten, tiszteletdíj jogcímen járó bruttó 394.230 forintból, a 236.538 forintos választókerületi pótlékból, valamint a Szada polgármestereként őt megillető havi, bruttó 483 ezer forintból tevődik össze. Ezen kívül – eseti jelleggel, éves szinten – hozzávetőlegesen 100 ezer forintos adóköteles bevétele származott erdőgazdálkodásból.
Vécsey László az elmúlt évben nem nyújtott be képviselői indítványt, és nyolc esetben – valamennyi kétperces – élt a felszólalás lehetőségével.

A tavaly januárig a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkáraként is tevékenykedett Ángyán József a 2012-es esztendőben megőrizte 1.750.000 forintos pénzintézeti betétjét, miközben pénzintézettel szembeni, korábbi 143.540 forintos tartozását 100 ezer forintra mérsékelte.
A Gödöllőn élő, a Szent István Egyetemen havi, bruttó 463.500 forintért tanárként dolgozó professzor nevén egy 2004-ben gyártott Renault Kangoo 1,4 típusú gépkocsi van, illetve több, évekkel a megválasztása előtt vásárolt vagy épített lakóingatlan társtulajdonosa. Az országgyűléstől havi, bruttó 394.230 forintos tiszteletdíjra és 236.538 forintos pótlékra jogosult, illetőleg doktori tiszteletdíj címen a Magyar Tudományos Akadémiától is jár neki havi, bruttó 90 ezer forint.
Ángyán József 2012-ben egy önálló- és 71 nem önálló képviselői indítványhoz adta a nevét, valamint 22 alkalommal élt a felszólalás lehetőségével. Leghosszabb beszéde 16 perc 53 másodpercig tartott.

Bertha Szilvia az elmúlt esztendőben vásárolt egy Citroën C4-es Picasso típusi gépkocsit. Ez a tranzakció is közrejátszhatott abban, hogy egy évvel korábbi, pénzintézettel szembeni tartozása 6,5 millió forintról 8 millió forintra emelkedett.
A képviselőasszonynak továbbra sincs munkahelye, de beltagja és ügyvezetője egy általa 50 százalékban tulajdonolt, számítógépes programozással foglalkozó betéti társaságnak, illetőleg 49 százalékos tulajdoni érdekeltséggel kültag egy másik, számítástechnikai profilú betéti társaságban. Az ország házában végzett munkájáért havonta bruttó 394.230 forintos tiszteletdíjra, 295.673 forintos választókerületi pótlékra és 115.950 forintos lakhatási támogatásra tart igényt.
Bertha Szilvia tavaly 70 önálló- és 25 nem önálló képviselői indítványt jegyzett. Ezen kívül 54 esetben szólalt fel a parlamentben, leghosszabb mondanivalóját 15 perc 15 másodperces időkeretben fejtette ki.

A gödöllői kötődésű parlamenti képviselők listája tavaly októberben az LMP-s Lengyel Szilviával bővült. Vagyonnyilatkozata alapján a honanya háromnegyed részben tulajdonosa egy 128 négyzetméteres családi háznak. Gépjárműve, pénzintézettel szembeni tarozása, valamint munkahelye nincs.
Kültagja egy debreceni székhelyű betéti társaságnak, amelynek tevékenysége humán kutatás és fejlesztés. Értékpapírban 490 ezer forintos, készpénzben pedig 2,9 millió forintos megtakarítással rendelkezik. Parlamenti elfoglaltságáért bruttó 394.230 forintos tiszteletdíjra, 236.538 forintos választókerületi pótlékra és 115.950 forintos lakhatási támogatásra jogosult havonta.
Lengyel Szilvia szűk három hónap alatt két önálló képviselői indítvánnyal hívta fel magára a figyelmet 2012-ben, és hatszor emelkedett szólásra a Tisztelt Házban. Leghosszabb megnyilvánulására 6 perc 27 másodpercet használt fel.

Vízi- vagy légi-járműről, illetőleg védett műalkotásról, gyűjteményről mind a négy képviselő nemlegesen nyilatkozott, és abban is egyformák, hogy képviselői megbízatásukkal összefüggésben egyikük sem kapott ajándékot, vagy ingyenes juttatást 2012-ben. Ingatlanvagyona – eltérő mennyiségben és tulajdoni hányaddal – valamennyiüknek van.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online