Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megmerevedtek az autópálya díjak

2013-01-03 14:02:05

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium díjrendelete szerint a fizetős útszakaszokat használó autósok 2013-ban is a 2012-es árakon vásárolhatnak e-matricát a személygépkocsikra. Az autopalya.hu portálon közzétett információk a városunkat átszelő M3-as sztráda miatt a gödöllőieket közvetlenül érintik.

A tavalyi évhez képest a személygépkocsival közlekedőknek nem kell többet fizetniük az úthasználatért, ám a teherautósok számára fontos információ, hogy a megtett úttal arányos elektronikus díjfizetés 2013. július 1-ei tervezett bevezetése miatt a D2, D3 és D4 kategóriákban 2013 első félévében csak egynapos-, heti- és havi e-matricákat lehet vásárolni. Újdonság az elektronikus díjfizetésben nem érintett autóbuszok számára létrehozott B2-es kategória.

A díj mértéke a gépjármű kategóriájától függ. D1 díjkategória: motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű bármilyen vontatmánnyal is. D2 díjkategória: a 3,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint járműszerelvény (gépjármű és vontatmány). D3 díjkategória: a 7,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 12 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint járműszerelvény (gépjármű és vontatmány). D4 díjkategória: a 12 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint járműszerelvény (gépjármű és vontatmány). B2 díjkategória: a 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok és lakóautók bármilyen vontatmánnyal is. A 7,5 tonnát meghaladó össztömegű autóbuszt, ide értve a bármilyen vontatmánnyal ellátottat is, az autóbusz össztömegének megfelelő díjkategóriánál eggyel alacsonyabb díjkategóriába kell besorolni. A gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegének értékét a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján kell meghatározni.

A jogosultságok általános forgalmi adót is tartalmazó árai a következők:
A motorkerékpár után fizetendő heti úthasználati jogosultság általános forgalmi adóval terhelt ára 1.470 forint. A díjat a díjköteles útszakaszra való felhajtás előtt kell megfizetni! Az úthasználati jogosultság gépjárműhöz kötött adatait (forgalmi rendszám, a gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegének értékét) a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésnek megfelelően kell megadni. A jogosultság a megadott időtartamon belül minden díjköteles útszakaszra érvényes.

A heti matrica 10 napig érvényes. A havi jogosultság a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig (ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24 óráig) érvényes. Az éves jogosultság a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 óráig használható érvényesen. Fontos megjegyezni, hogy az e-matrica megvásárlása nem keletkeztet a vásárlást megelőző időpontra vonatkozó, visszamenőleges úthasználati jogosultságot.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online