Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Arzénmentesítő berendezést fejlesztenek Gödöllőn

2012-12-26 19:28:35

Klinikai tapasztalatokkal is alátámasztott tény, hogy az arzén a legmérgezőbb hatású félfém, ami nagy számban idézhet elő daganatos megbetegedéseket. A világszerte széles körben előforduló természetes anyag hazánkban is fertőzi az ivóvíz-kutakat, ezért sürgető, hogy megoldás szülessen a méreg hatékony semlegesítésére. Ebben a folyamatban fontos szerep juthat egy gödöllői cégnek.

Bizonyára kevesen tudják, az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzénszintjét, amit a korábbi 50 mikrogramm/liter helyett 10 mikrogramm/literre kell csökkenteni.

Hazánk több mint 300 településén mintegy 800 ezer ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel. Ez azért probléma, mert az arzénes csapvíz hosszú távú fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Szerencsére, Gödöllő és környéke nem tartozik a közvetlen veszélyzónába, de Pest megye déli részén több település polgárait is fenyegeti az arzénes ivóvíz fogyasztásának káros következménye.
Örömteli hírként kezelhető, hogy a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. üzemében a HM EI Zrt.  és a Hidrofilter Kft. munkatársai már javában fáradoznak azon a saját fejlesztésen, aminek végterméke egy víztisztító, arzénmentesítő berendezés. A terv szerint a készüléket jövő év júniusának végéig rendszerbe állítják a szakemberek. A konténerekbe csomagolt víztisztító és vízkiadó egységeket azokra a településekre juttatják el, ahol eddig nem sikerült megoldani a víz arzénmentesítését.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online