Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rekord árbevételt remélnek a kastélyban

2012-11-15 11:35:04

Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója – eleget téve a helyi önkormányzat kérésének – beszámolót készített a műemlék-együttest működtető gazdasági társaság helyzetéről, működési feltételeiről, a megvalósult fejlesztések hatásairól, valamint a jövőt illető elképzelésekről.

A három és fél oldalas anyagból, többek között, kiolvasható, hogy az utóbbi tíz évet alapul véve, a saját forrás előteremtése tekintetében a 2012-es esztendőben rekordbevételre számíthat a társaság. Szeptember végéig 254 millió forintot hagytak a történelmi falak között a látogatók, és az összeg az év végére megközelítheti a 302 millió forintot. Ehhez hasonló nagyságrendű saját árbevétele öt évvel ezelőtt volt a gödöllői kastélynak, amikor ez az anyagi forrás 300,1 millió forintra rúgott.

Látogatói létszám vonatkozásában az elmúlt évtized legjobb éve a 2003-as volt, amikor 159.200 vizitáló kereste fel a gödöllői kastélyt. Kicsi a valószínűsége, hogy idén megdől ez a csúcs, hiszen a szeptember végi, 147 ezres adatból kiindulva, 150 ezer főre taksálják a 2012-es látogatói érdeklődést. Amennyiben a várakozások teljesülnek, elmondható lesz, hogy egy vizitáló átlagosan kevéssel több mint 2 ezer forintot áldozott ebben az évben városunk ékességére.

Örömteli, hogy az utóbbi években végrehajtott fejlesztések (Gizella- és Rudolf-szárny, lovarda, barokk istálló, Horthy-bunker) eredményeként megduplázódtak a rendezvénynapok a történelmi falak között, és rendre teltházas koncerteknek ad otthont a lovarda. A kávézó és az ajándékbolt árbevétele közel 30 százalékkal növekedett, míg a belépőjegyekből származó pénz mintegy 20 százalékkal lett több.

Ami a kastély vendégkörét illeti, egyre inkább kimutatható, hogy emelkedett az egyéni látogatók száma. Ugyanakkor az is látszik, hogy a kulturális programokra kíváncsi közönség fizetőképessége jelentősen csökkent. A bő 30 ezres gödöllői lakosság mintegy 3 százaléka (csaknem 1.000 fő) használja ki évente azt a lehetőséget, hogy lakcímkártyája felmutatásával 50 százalékos kedvezménnyel válthat belépőt.

Gönczi Tibor szerint a jövőre nézve fontos a megkezdett folyamatok továbbvitele. Szakmai téren a múzeumpedagógiai tevékenység fokozása és a múzeumi szolgáltatások bővítése a követendő irányvonal. Emellett a turisztikai kínálat bemutatását is erősíteni kell. Miként szükségessé válik az „elfáradt” családi programok frissítése és a város egyéb tereiben (királyi váró, főtér) rejlő lehetőségek hatékonyabb kihasználása is. A gödöllői kastély további fejlesztését illetően, egyelőre a kisebb volumenű pályázatokon való részvétel jelenthet előrelépést, mivel a nagyobb horderejű megújuláshoz fedezetet biztosító pénzre csak az Európai Unió újabb hét éves, 2014-től induló költségvetési ciklusában lehet számítani. A következő év várhatóan a pályázatok előkészítésével telik majd el, például, a narancsház (orangerie) rekonstrukciós terveinek kidolgozásával.

A kastély területén kialakítandó szálloda megvalósításának legfőbb gátja az állami vagyonról szóló új törvény, ami nem teszi lehetővé külső befektető bevonását. Több egyeztetés is lezajlott már arról, hogy a korlátozás miként oldható fel, de érdemi eredmény még nem született a kérdésben. Annak ellenére nem, hogy az érdeklődők jelentkezése folyamatos.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online