Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Fedélzeten a parlagfű-kommandó

2012-07-02 09:34:16

Július 1-jétől bírságolható az a földtulajdonos vagy földhasználó, akinek a területén parlagfüvet talál a hatóság. Emellett közérdekű védekezés, illetve kényszerkaszálás is elrendelhető a szabálysértőkkel szemben. Alapesetben a bírság mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, és az eljárás során a hatóság nem mérlegelhet.

Az egyre többek számára allergiát okozó növény virágzás előtti, azaz, június 30-ig végrehajtandó pusztítása érdekében hozott szigorú intézkedés a gödöllői földtulajdonosokat és földhasználókat is érinti. A helyi és környékbeli parlagfű-viszonyokról, illetve a védekezés elmulasztása esetén indítható eljárásokról Tóth Ágostonnal, a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetőjével gödöllői irodájában beszélgettünk.

- A parlagfű magja szinte mindenhol megtalálható, kikelése és aktivizálódása azonban nagy mértékben függ attól, hogy a terület tulajdonosa mennyire védekezik hatékonyan a terjedése ellen – fogalmazott Tóth Ágoston. - A legjobb módszer gyökerestől kitépni az allergén növényt. A kaszálás ugyan gyorsabb, de hosszabb távon nem elég hatékony, hiszen az elvágott szár alatt a növény oldalági hajtásokat hoz, és könnyen újjáéled. Ráadásul, a kaszálás költséges módszer, mivel azt – az eredményesség érdekében – többször is el kell végezni.

- Aki június 30-ig nem tett eleget a törvényi kötelezettségnek, július 1-jétől ellenőrzésre és büntetésre számíthat. Mi az eljárás menete?
- Több tényező is befolyásolja az eljárást. Először is, különbséget kell tennünk, hogy kül- vagy belterületi ingatlanról van szó. A súlyosabb szankció főként a belterületen talált parlagfű esetében merülhet fel, hiszen itt nagyobb az allergiára hajlamos lakosság veszélyeztetettsége.
Parlagfűvel fertőzött belterületi magántulajdon esetén a település jegyzője kezdeményezi az eljárást, külterületi ingatlanoknál és a köztulajdonban lévő belterületeknél pedig – a földhivatal által GPS-szel végzett felmérés alapján – hatóságunk intézkedik. Amennyiben a bejelentés alapján igazolható, hogy az adott földterület parlagfű-borítottsága meghatározott mértékű, eljárást kell indítanunk. Ez azonnali bírság kiszabását is jelenti, mert nincs mérlegelési lehetőségünk.

- Mitől függ a büntetés mértéke?
- Fontos leszögezni, hogy néhány tő parlagfűért nem büntetünk. Nagyobb, összefüggő borítottság esetén azonban igen, méghozzá a rendeletben előírtak alapján. Belterületi ingatlannál a bírság alsó határa 15 ezer forint, ami már 50 négyzetméter alatti felületért is kiszabható. Száz négyzetméterig 50 ezer forint lehet a pénzbüntetés, ami egy hektár, azaz, 10 ezer négyzetméter felett 750 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben közérdekű védekezésként kényszerkaszálást rendelünk el, akkor ennek a költségét is ráterheljük a terület tulajdonosára. Ha valaki nem fizeti ki a büntetést, az adó módjára behajthatóvá válik.

- Gödöllő és környéke vonatkozásában milyen nagyságrendű volt a bírságolás az elmúlt évben?
- Tavaly 33 esetben indult eljárás gödöllői és a környező településeken lévő földterületeken talált parlagfű miatt. Az intézkedések összesen 23 hektárnyi területet érintettek, és a kiszabott bírság mértéke megközelítette az 1,25 millió forintot.

- Meddig tart a bírságolási időszak, és mire érdemes odafigyelniük a földtulajdonosoknak?
- Az ellenőrzéseket késő őszig végezzük, gyakorlatilag az első fagyig. Ezt követően már nem indokoltak az intézkedések, hiszen megszűnik a parlagfű pollentermelése, ezáltal az allergiát okozó hatása is.
Tapasztalataink alapján elmondható, hogy az utóbbi években javult a lakosság jogkövető magatartása, ám ettől függetlenül akadnak érdekes helyzetek. Gyakran megesik, hogy idős, kisnyugdíjas emberek megbíznak másokat, mentesítsék a tulajdonukban lévő földet, telket a parlagfűtől. Azonban, ha ezt nem, vagy nem kellő módon végzik el, bajba sodorhatják megbízóikat, akiknek komoly anyagi terhet jelenthet a büntetés megfizetése.
Nem egy esetben találkozunk olyannal is, amikor közös osztatlan tulajdonú a parlagfűvel szennyezett földterület. Képletesen mondva: mindenkié, de mégis senkié. Előfordult már az a nonszensz, hogy egy tulajdonosra 8 forintos bírság jutott, miközben a postaköltség ennek a sokszorosára rúgott.

- Gyanítható, hogy a parlagfű-ügy is azon problémakörbe tartozik, amire nincs száz százalékos megoldás, csupán enyhíthető a jelenség és annak kellemetlen hatása.
- Valóban így van. Kiirtani az allergén növényt nem lehet. Terjedésének meggátolása és a pollenkoncentráció mérséklése azonban elérhető. A hatósági ellenőrzés és fellépés oldaláról nézve, a járási kormányhivatalok felállításával nőhet a hatékonyság. Miként azzal is, ha a használaton kívüli földterületekre fákat ültetnek, hiszen az erdős rész nem kedvez a növény kifejlődésének. Ám a legjobb módszer mégis az, ha mindenki odafigyel a saját területére.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online