Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Emlékezés a zsidó temetőben

2012-06-12 16:23:10

Csatlakozva az embermentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója kapcsán meghirdetett emlékév magyarországi programsorozatához, június 12-én holokauszt napi események zajlottak le Gödöllőn.

A késő délelőtti órákban a Fürdő utcai zsidó temetőben tartottak megemlékezést, amin részt vett és – a polgármesteri köszöntőt követően – beszédet mondott Ilan Mor, Izrael Állam tavaly szeptember óta Budapestre akkreditált nagykövete, aki mondandójában utalt Martonyi János külügyminiszter szavaira is. Nevezetesen arra, hogy az antiszemitizmus nyitott seb Magyarországon. Ezért is fontos – hangsúlyozta a nagykövet –, hogy a fiatalokat is bevonják abba a folyamatba, ami a holokauszt tagadásának terjedését hivatott meggátolni.
- Az antiszemitizmus előítéletre épül, ami ellen harcolni kell. A harchoz nincs másra szükség, mint kitartásra és civil kurázsira – fogalmazott Ilan Mor.

A túlélők nevében a gödöllői kötődésű, 84 éves Forgách János szólt az egybegyűltekhez. A haláltáborokat megjárt idős úr megemlékezett a fiatalkorában Gödöllőn élt zsidó családokról, majd szavakba öntötte azokat a borzalmakat, amiket deportálása idején át kellett élnie. Az emlékkövek elhelyezése előtt Verő Tamás rabbi imáját hallgathatták végig az érdeklődők, köztük Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) ügyvezető igazgatója.

Esőben leplezték le Leo Tschoell emléktábláját
Az Erzsébet királyné Szálloda éttermében eltöltött ebéd (libaleves, fogas- és csirke dominanciájú főtétel, valamint almatorta) után a holokauszt emléknap vendégei az egykori gödöllői zsinagóga helyén található Kossuth Lajos utcai bölcsődéhez vonultak, ahol kitartó esőzés közepette felavatták az osztrák származású Leo Tschoell (1893-1980) emléktábláját. Azét az emberét, aki Kossuth Lajos utca 44. szám alatti házában, 1944-ben több gödöllői zsidót elrejtett, majd a biztosra vehető halál elől kimenekítette őket az országból. A vésett feliratú tábla elkészíttetésére és elhelyezésére 75 ezer forintot áldozott a városvezetés.

A rendezvényen – ahol jelen volt Norbert Tschoell, az embermenekítő Németországban élő unokaöccse is – Benedek Krisztina énekelt, akit Szitha Miklós, a Talamba együttes tagja kísért xilofonon. Miután a táblaavató lezajlott, díjak átadásával zárult a program. A Leo Tschoell feledésbe merült cselekedetét a városvezetés figyelmébe ajánló Halászné Várady Ildikó Gödöllőért ezüstérmet vett át, míg a helyi zsidó emlékek megőrzéséért is tevékenykedő Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület kollektívája a Raoul Wallenberg-emlékszobrot érdemelte ki.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online