Vissza normál nézetbe Nyomtatás

3D-s film készül a gödöllői kastélyról

2012-05-07 11:16:34

Június utolsó napján lezárul a Gödöllői Királyi Kastély elmúlt években lezajlott felújítási folyamatának második kiemelt projektje. Ebben a rekonstrukciós fázisban szépült meg a hazánk 2011 első félévében betöltött európai uniós elnöksége kapcsán rendezvényhelyszínként sűrűn használt lovarda, és az impozáns teremhez kapcsolódó helyiségek is visszanyerték egykori pompájukat.

Szem előtt tartva a turisztikai fejlesztés fontosságát, a lovarda szintje alatt két szekciótermet alakítottak ki. Ezek közül az egyiket 3D-s vetítésre alkalmas technikával szerelik fel, hogy a látogatók látványos, szórakoztató módon nyerjenek bepillantást a kastély történetébe, valamint a királyi család – elsősorban Erzsébet királyné – Gödöllőn töltött hétköznapjaiba.

Május 7-én fontos állomásához érkezett a Gödöllői Királyi Kastély múltját felidéző 3D-s film forgatása. A kastély parkjában Erzsébet királyné és I. Ferenc József azon kedvteléseit rögzítették a legmodernebb eszközökkel az utókor számára, amiknek a szabad ég alatt hódoltak az egykori uralkodók. Imitáltak vadászatot, kiemelt szerep jutott a lovaglásnak, és készültek képkockák a későbbi időkről is, amikor a királyi sportot a séta váltotta fel.

A kastély muzeológusa, Faludi Ildikó által kigondolt ötletekre épült forgatás utolsó, borongós, esős időben lezajlott napján a Királydombi pavilon környékén ügyködött a stáb. Erzsébet királynét az öt évvel ezelőtti Sisi hasonmás-verseny győztese, Szabó Dóra alakította, míg Ferenc József alakja az Operettszínház művésze, Németh Attila személyében köszön majd vissza a vetítések idején.

A film elkészítésére és a speciális vetítő berendezés megvásárlására sikeres közbeszerzési eljárásokat folytattak le a kastélyt működtető gazdasági társaság illetékesei. A nyertes kivitelező a Gelka System Kft. lett. A cég vezetése a film operatőrének a szakma nem kisebb kiválóságát, mint a 73 éves, Kossuth- és Balázs Béla-díjas Ragályi Elemért kérte fel, aki – többek között – operatőre volt a Remény útja című, 1989-ben forgatott, majd két évvel később Oscar-díjjal elismert, angol-török-svájci koprodukcióban készült lélektani drámának.

A gödöllői kastély történetét feldolgozó film bemutatóját és a vetítőterem átadását a projekt lezárásakor, június végén tervezik.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online