Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Fizetős bölcsődék Gödöllőn

2012-03-21 14:37:15

Egyelőre az önkormányzatok mintegy 40 százaléka élt a bölcsődei gondozásért kérhető térítési díj bevezetésével, köztük a gödöllői is. Ezt a tavaly év végén elfogadott gyermekvédelmi törvény rendelkezései tették lehetővé az ilyen intézményeket fenntartók számára. A pluszpénzt szeptembertől, az étkezésért fizetendő térítési díjon felül szedhetik be.

Sokan mondják, hogy ezzel a lehetőséggel az ország vezetése egyfajta kényszerhelyzetbe sodorta a bölcsődék jelentős többségét fenntartó önkormányzatokat, akik az állami normatívákból táplálkozó források szűkülése miatt alkalmazhatják a gondozásért fizetendő térítési díjak megállapítását.

A vonatkozó helyi rendelet felülvizsgálatával egyidejűleg Gödöllőn is kivetett bölcsődei személyi térítési díjról szóló intézkedést az illetékesek elmondása szerint nem csak a pénzszűke indokolja, hanem az is, amennyiben az önkormányzat nem él ezzel a lehetőséggel, könnyen előfordulhat, hogy az ingyenesség miatt a környező településekről átjelentkezők kiszorítják a gödöllői gyerekeket a három helyi (Kossuth Lajos utcai, palotakerti, egyetemi) bölcsődéből.

Térítésmentes marad a bölcsődei gondozás a rászoruló, a három- vagy többgyermekes, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családoknak. Fizetni csak a legalább havi 57 ezer forintos egy főre eső jövedelemmel rendelkező famíliáknak kell majd szeptembertől. A jövedelmi viszony alapján megállapított kategóriák szerint Gödöllőn a gondozási térítési díj legkisebb összegét – a település irányítószámával megegyező – havi 2.100 forintban állapították meg. Ezt az összeget az 57.001 forinttól 99.750 forintig terjedő sávba tartozóktól kérik el. 99.751 forint és 128.250 forint között 4.200 forintot kell befizetniük az érintetteknek, míg 128.251 forinttól 6.300 forint lesz a havi pluszkiadás.

Aki nem kíván nyilatkozni jövedelmi helyzetéről, napi 1.260 forintos bölcsődei gondozási díjjal szembesül majd városunkban. A szülők legkésőbb a májusi beiratkozáskor kapnak részletes felvilágosítást az új rendszerről.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online