Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Sportcsarnok-építési láz

2011-09-07 09:42:14

Egyszerre három, újonnan létesítendő sport- és tornacsarnok építésére pályázhatnak a látványsportágak körébe tartozó gödöllői sportklubok. Erről, valamint az egyesületekkel létesítendő, a leendő csarnokok megvalósítására és hasznosítására vonatkozó együttműködési megállapodások megkötéséről döntöttek a helyi önkormányzat tagjai a képviselőtestület ma reggeli rendkívüli ülésén. A határozathozatal egyhangú volt.

A futsalosok (Gödöllői Sport Klub) a Haraszti útra, az autópálya-felhajtónál lévő új körforgalom és a LEAR közötti önkormányzati tulajdonú területre emelhetnének többfunkciós sportcsarnokot. A kézilabdások (Gödöllői Kézilabda Klub) a belvárosi teniszpálya helyén, míg a kosárlabdázók (Gödöllői Bocskai SE) a Petőfi iskola tornatermének kibővítésével juthatnának teremhez. Ha a klubok nyernek a pályázaton, legalább 15 évig gondoskodniuk kell az ingatlanok fenntartásáról. Ezen felül ingyenesen, vagy kedvezményes áron kell az önkormányzat rendelkezésére bocsátaniuk a létesítményeket, ha az oda szervezett rendezvények közösségi célokat (diák- vagy szabadidős sport, kultúra, turisztika) szolgálnak.

Az előzetes kalkuláció szerint, a sikeres pályázat esetén négy éven belül megvalósítandó sportfejlesztési beruházások összköltsége megközelíti a 3,1 milliárd forintot. Ebből – az egyesületeken keresztül – a közkasszára 30 % hárulna (mintegy 920 millió forint), a fennmaradó 70 %-os forrást pedig – a július 1-jétől életbe lépett törvényi változások alapján – a vállalkozások társasági adójából elkülönített céltámogatás bevonásából biztosítanák az egyesületek.

Kétségtelen tény, hogy városunk nincs eleresztve a mai kor igényeinek és követelményeinek megfelelő sportcsarnokkal. A Hajós iskola területén található, néhány évvel ezelőtt részlegesen felújított tornacsarnok, illetve a közel 30 éve épült egyetemi sportcsarnok jelenti a különböző labdás csapatsportágak képviselői számára a bajnoki – esetleg nemzetközi – mérkőzések lebonyolítására is alkalmas létesítmény-kínálatot.

Gödöllőn már hosszú évek óta vágy egy városi sportcsarnok megépítése, ám a tervek eleddig mindig elakadtak. Korábban szó volt arról, hogy a botrányos felújításáról elhíresült balatonlellei gyermeküdülő értékesítéséből befolyó összeg lehet az alapja egy új objektumnak, a 400 millió forintért eladni szánt az üdülőre azonban még nem sikerült vevőt találni.

Helyszínként korábban már felmerült a TESCO-áruházzal szemközti terület (egykori emlékpark), amit időközben értékesítettek a Lidl-nek. Volt úgy, hogy a Táncsics Mihály úti sporttelep második fejlesztési ütemeként valósul meg a sportcsarnok-építési beruházás, és az a hír is járta, hogy az Erzsébet-park szomszédságában lévő emlékpark közelében létesül majd az új városi sportcsarnok.

Tervezett helyszínek, költségek és sportcsarnok-paraméterek

Multifunkciós városi sportcsarnok (Haraszti út)
Az önkormányzati tulajdonú telken jelenleg a LEAR parkolója, kamionfordulója és sportpályája található. Elképzelés: 44 x 22 méteres pályaterület, 1.500 férőhelyes lelátó (2 ezer férőhelyesre történő bővítési lehetőséggel), közvetítőfülkék, 3-3- csapatöltöző, mosdók, edzői- és játékvezetői helyiségek, iroda, szertár, orvosi szoba, doppingszoba, egészségügyi-rekreációs helyiség, szauna, merülőmedence, erőnléti- és fitness-terem, ruhatár, büfé, sportétterem (lehetőleg rálátással a küzdőtérre, és VIP-teremként is használhatóvá kialakítva), sportbolt.
Becsült bekerülési költség: 2,5 milliárd forint

Tornacsarnok a kézilabda számára (Szabadság téri teniszpálya területe szomszédos telek bevonásával)
Elképzelés: 3 térrészre osztható kézilabda-pálya, 44 x 22 méteres alapterülettel, öltözők, mosdók, tanári helyiség, szertár, orvosi szoba, edzői szoba, iroda, játékvezetői helyiség, 250-270 fős lelátó, ruhatár.
Becsült bekerülési költség: 460 millió forint

Tornacsarnok a kosárlabda számára (Petőfi iskola Munkácsy utcai épületében meglévő tornaterem bővítése a szomszédos óvoda telekrésze és közterület bevonásával)
Elképzelés: az iskola meglévő 9 x 18 méteres alapterületű tornatermének kibővítése 29 x 18 méteres méretre, a mostani épülettömb lehető legkevesebb módosításával. Az iskola folyosójának jelenlegi öltöző- és mosdókapacitása megmarad, de a terem minimum két térrészre történő oszthatóságát biztosítani kell.
Becsült bekerülési költség: 100 millió forint


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online