Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Fogy a fű a sportcentrum küzdőterén

2011-06-16 09:35:13

Nem tisztünk eldönteni, hogy kik és milyen mértékben felelősek, annyi azonban hónapok óta folyamatosan érzékelhető, hogy a hivatalosan egy éve átadott, a város pénzéből mintegy 400 millió forintért felújított Táncsics Mihály úti sporttelep füves pályájára máris ráillik a tönkrement jelző.

A küzdőtér már nem csak az Erzsébet-park felőli, döntően árnyékos oldalon földfoltos, hanem a talajba süllyesztett locsolórendszer fúvókáinak közelében is eltűnt a pázsit. Hogy ez kialakulhatott, annak legalább két oka lehet. Egyrészt az, hogy a locsolófejek nem emelkednek ki kellő magasságban a földből, ezáltal a nyomás kimossa a füvet. Másrészt pedig az, hogy a pálya vízelvezetése jócskán alulmúlja az általában elvárhatót. Ez utóbbi negatív tényező jelentősen kihat a talaj egyenetlenségére, ami a mérkőzések során sok kellemetlenséget okoz a játékosoknak.

Úgy tudjuk, a túl korán kikopott gyep problémáit már több szakember is szemügyre vette, és azt hallani, hogy részleges javítgatásokkal a gond nem számolható fel. Megoldásként kínálkozik a gyepszőnyegezés, vagy a műfüves borítás. Mindkettő költségigényes, de a kivitelezővel történt elszámolás során visszatartott garanciális fedezetből állítólag kigazdálkodható. A bennfentesek szerint a műfűnek van nagyobb esélye.

Ha tényleg hozzányúlnak a centerpályához, nem ártana elgondolkodni további ésszerűsítéseken. Főként a 312 férőhelyes lelátó szorulna némi módosításra. Szerencsére, még nem okozott sérülést, hogy az emelvény betonfala túlságosan közel, nem sokkal több, mint egy méterre van a pálya oldalvonalától. A balesetveszély azonban fennáll, ezért valamilyen védőborítás talán nem lenne haszontalan.

Ezzel szemben – miként az alábbi képen is érzékelhető – a nézőteret övező és a szektorokat elválasztó korlátok magassága túlzottnak tűnik. Feltételezhető, hogy a szurkolók biztonsága akkor is megfelelő lenne, ha néhány helyen megkurtítanák a szerkezetet. Amennyiben ez megtörténne, a rácsok zavaró látványa helyett, beláthatóbbá válna a pálya és élvezhetőbbé az ott zajló események.

Közpénzből is gazdálkodik az üzemeltető

A Táncsics Mihály úti sportcentrum üzemeltetésével pályázat nélkül megbízott SE Sports Evolution Kft. elvileg 2009 februárjában vállalta magára a feladatot, ám a gyakorlatban csak fél évvel később kezdte meg a komplexum működtetését.

A gödöllői önkormányzattal kötött szerződés alapján tavaly év végéig havi 125 ezer forintos bérleti díjat kapott a város a kft-től, ami óradíjra átszámolva 174 forintnak felelt meg. A kontraktus értelmében ez az összeg 2011-től a duplájára, azaz 250 ezer forintra emelkedett. Éves szinten tehát 3 millió forintra rúg a gödöllői költségvetésnek a sporttelep üzemeltetőjétől származó bérletidíj-bevétele. Ugyanakkor a társaság idén 5 millió forintos összeget számolhat fel a sportcentrumban megvalósítani tervezett, döntően iskolai-, szabadidős- és városi sportprogramokért. Vagyis, 2 millió forinttal többet, mint amit befizet a helyi közkasszába.

A 2011-es gödöllői költségvetés februári tárgyalásakor Vörös István, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője gyanakodva fogadta az ügyletettel kapcsolatos előterjesztést. Főként azért, mert az üzemeletető cégnek akkor még tagja volt a képviselő-sporttanácsnok, Pecze Dániel közeli rokona. Időközben ez a – kvázi – összeférhetetlenség megszűnt, azonban a polgármesteri iroda sajtóreferense még mindig tagja az egymillió forintos jegyzett tőkéjű, Köztársaság úti székhelyű kft-nek.

Visszakerülhet a sportcentrum a VÜSZI Kft. kötelékébe
Aki rendszeresen kilátogat a sportcentrumba, hall egyet, s mást. Olyat is, hogy a létesítmény működtetése visszakerülhet a VÜSZI Kft-hez. A mikor és hogyan kérdésekre egyelőre nincs pontos válasz. Az azonban sokat sejtető, hogy az általunk megkérdezett potenciális illetékesek nem cáfolták a lehetőséget.

Akárhogy is lesz, azt mindenképpen be kell látni, hogy az objektum gazdaságos működtetése és állagának fenntartása nem úszható meg önkormányzati támogatás nélkül. Ez tulajdonképpen természetes is, hiszen az üzemeltetés költségei Gödöllőn sem háríthatók át teljes mértékben a használókra.

Elvárásként azonban megfogalmazható, hogy a temérdek közpénzből felújított gödöllői sportcentrumnak olyan gazdája legyen, akinek a tevékenysége, gazdálkodása átlátható és számon kérhető.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online