Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Online szinonima szótár, ami mindig kéznél van

2023-12-08 08:39:39

Régen szinte minden háztartásban megtalálható volt a rokon értelmű szavak gyűjteménye, amely kézikönyv formájában a családi kis könyvtár része volt. Akinek nem volt meg otthon, az levehette a munkahelyi könyvespolcról.

Napjainkra ez megváltozott, ugyanis a kézzel fogható könyvek, főleg a lexikonok, atlaszok, enciklopédiák mennyisége visszaesett, ugyanis az internet már mindenki számára elérhető nemtől és kortól függetlenül. A fizikai szinonima lexikont felváltotta az online változat, így ha szükségünk van egy adott szó jelentésére, vagy keressük a szinonimáját, akkor csak beírjuk a netes keresőbe.

Rokon értelmű szavak elérhető közelségben
Az online rokon értelmű szavak gyűjteményét, mint amilyenek a Szinonima Szótár oldalai is, mindig érdemes nyitva tartani a böngészőnkben, hogy amikor munkánk miatt vagy csak mert érdekel minket egy kifejezés, szeretnénk találni rá egy hasonlót, mindig kéznél legyen, ne kelljen keresgélni percekig.

Egy értelmező weboldalnál nagyon fontos, hogy egyszerű legyen használni, ne vigyék el a figyelmet elterelő mozzanatok, villanások és színek, továbbá csak a szükséges információkat tartalmazza. Mindez igaz a Szinonima Szótárra, és náluk egyedülálló módon lehetőség van a szavak hangoskönyvszerű meghallgatására is. A weboldal tulajdonosai tervezik, hogy a közeljövőben a magyar rokon értelmű szavak adatbázisa mellett elindítanak egy angol szinonima szótárt is.

Az otthoni munka legnagyobb segítsége
Az elmúlt évek változásainak egyetlen pozitív kimenetele az volt, hogy a kisebb cégek és a nagyobb multik egyaránt sokkal nyitottabbak lettek a távmunkára, a különféle hibrid munkavégzésekre. Ennek hatására sokan alakítottak ki otthonukban dolgozósarkot, amely egyfajta rugalmas életmódot eredményezett, ugyanakkor magával hozta azt a hatást is, hogy nincsenek az ember körül kollégák, akik alkalomadtán segítenek, ha kérdés merülne fel.

A különféle internetes szótárak, magyarázó oldalak ebben is segítségünkre vannak, mint ahogy az online Szinonima Szótár is, hiszen gyorsan csak beírjuk a keresett szót, és máris megannyi rokon értelmű párját megkapjuk.


Az online szótár lehetőségei
A Szinonima Szótár weboldalának első változata 2020-ban indult, majd 2022-ben megújult. Mára már több mint 19.000 szó, kifejezés érhető el, amely azóta is folyamatosan bővül. Hála a felhasználóknak is, akik saját maguk is javíthatják a szolgáltatást azáltal, hogy beírnak a rendszerbe újabb és újabb kifejezéseket.

A magyar nyelv rendkívül gazdag, így bizonyos szavaknál számtalan szinonima fellelhető. Előfordul, hogy amikor szükség lenne egy adott szó rokon értelmű párjára, akkor egy sem jut eszünkbe, ilyenkor nagyon jó, ha kéznél van a Szinonima Szótár, ahol nem egy, nem is kettő, hanem általában sokkal több hasonló kifejezést találhatunk. A bővítési lehetőséggel pedig visszahozhatunk a mindennapi nyelvhasználatba olyan kifejezéseket, amik már nem használatosak valamiért, pedig jó lenne. Persze, előtte ellenőrizzük le, hogy nincs-e már az adott szó az adatbázisban. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online