Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem drágítja a bérlemények használatát a gödöllői városvezetés

2023-11-24 18:28:01

A vagyonleltár szerint a gödöllői önkormányzat tulajdonában összesen 53 darab nem lakás céljára szolgáló helyiség van. Ezek közül 40 darab (23 bérbe adott, 9 használatba adott, 8 üres) nem gépjármű-tároló (üzlethelyiség, iroda, rendelő, raktár, tároló, pince), míg 13 darab garázsként funkcionál. Ezek használata bérlők számára 2024. január 1-jétől nem drágul. A stagnálás okaként az idei évre elrendelt 13 százalékos, jegybanki alapkamatnak megfelelő emelés, illetve a nehezülő gazdasági körülményekkel szembesülő jelenlegi bérlők megtartásának fontossága említhető.

A következő félév első napjától változatlanok maradnak a földterület-, valamint közterület bérleti- és használati díjak, túlmenően a mezőgazdasági rendeltetésű földterületek, illetve a rekreációs földterületek haszonbérleti és földhasználati díjai is, az 1.500 négyzetméternél nagyobb és kisebb területeké egyaránt.

Örülhetnek az önkormányzati bérlakásban lakók is, akik a jövő év első napjától megússzák a lakbér-emelést. A döntés a városi intézményekben és/vagy a polgármesteri hivatal kötelékében dolgozók, illetve lokálpatrióta klubos önkormányzati képviselő által bérelt – főként Deák téri – ingatlanokra is vonatkozik, mondván: az elmúlt hónapok, évek gazdasági változásai és az energiaárak növekedése jelentősen megviselte a háztartásokat, a lakásbérlők rezsiköltsége megemelkedett.

A gödöllői önkormányzat tulajdonában összesen 116 lakás van. Ezek közül 54 piaci elven, 43 költségelven, míg 19 szociálisan hasznosítható. A teljes lakásállományból 10 hajlék üres: 3 pályáztatás alatt van, 3 felújításra vár, míg 4 gazdaságosan nem felújítható.
A piaci- és költségelvű lakások esetében a lakbéralap 2.000 forint/négyzetméter. Ennek MNB jegybanki alapkamattal (11-12%) történő emelésére tett indítványt Török Sándor (Szövetség Gödöllőért). A javaslatot első hallásra Gémesi György támogathatónak tartotta, ám a lezajlott vita után a polgármester – miután megjegyezte, hogy vissza lehet térni az emelésre, ha terhelhetők lesznek a családok – megváltoztatta véleményét. Ezek után nem volt meglepő, hogy a képviselőtestület tagjai 5 igen és 7 nem szavazattal, illetve egy tartózkodással elutasították Török Sándor módosító indítványát.

A Gödöllőn tapasztalható piaci lakbérek alakulása az ide kattintva elérhető oldalon figyelemmel kísérhető.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online