Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Tényleg késő felnőttkorban nyelvet tanulni?

2023-11-24 11:27:01

Manapság már szinte mindenkinek kötelező lenne legalább egy idegen nyelven folyékonyan beszélni. A nyelvtudás napjainkban nem elvárás, hanem sokkal inkább egy könnyedség az életben. Míg a mai fiataloknak bőven van lehetőségük az iskolában és egyéb foglalkozáson nyelvismeretre szert tenni, felnőtteknél egy kicsit más a helyzet. Aki ilyenkor határozza el magát, hogy belevág egy új nyelv elsajátításába, annak sincs minden veszve.

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogy vajon miért nem késő felnőttkorban nyelvet tanulni.

Milyen lehetőségeink vannak?
Ma már angol tanulás alap-, közép-, és felsőszinten online is megvalósítható, így tulajdonképpen senkinek sem lehet kifogása arra, hogy belevágjon. Bár, az biztos, hogy minél fiatalabb az ember, annál könnyebben tanul és szerez új ismereteket, de ez nem azt jelenti, hogy később erre ne lenne lehetőségünk. Minél korábban kezdjük el, annál könnyebben ragad ránk a tudás.

A tény, hogy a gyerekek szivacsnak is nevezhető agya azt feltételezi, hogy idősebb korban már sokkal macerásabb nyelvet tanulni, de sosincs túl késő. Ma már amúgy is elterjedt az egy élethosszig tartó tanulás elve, ami miatt egyre több idősebb ember ül vissza az iskolapadba, akár tanfolyam, akár tréning által. Nem rossz megoldás otthon belevágni, majd ha megvannak az alapok, akkor tovább fejleszteni a tudást.

A tanulásból nem lehet kinőni
Az élethosszig tartó tanulás elve tulajdonképpen választ ad arra a kérdésre, hogy tényleg belevághat-e egy felnőtt ember a nyelvtanulásba. Ebből nem lehet kinőni, nem lehetünk túl öregek, hogy angolul vagy egyéb más nyelven beszéljünk. Sokat könnyít a helyzeten az is, hogy az elmúlt években egyre színesebbek a lehetőségeink. Bőven akad oktató videó, applikáció, vagy ott van a már említett online tanfolyam. De, jó választás az idegen nyelvű könyv, a zene, a film vagy sorozat feliratos formában. Ezekből rengeteget lehet tanulni, mindezt játékos és szórakoztató módon.


Szerezzünk motivációt!
Persze, nulláról nekilátni nagyon nehéz, sok időre, energiára és türelemre lesz szükség. Az eredmény nem egyik napról a másikra válik láthatóvá, így motivációra nagy szükség lesz. Enélkül biztos a kudarc és el fog menni a kedvünk a tanulástól, aminek amúgy rengeteg előnye van.

A nyelvismeret új kapukat nyit meg előttünk akár munka, akár oktatás, akár utazás területén. Segít boldogulni a nagyvilágban, de még a memóriát is karban tudja tartani. Serkenti az agyműködést és folyamatosan gondolkodásra késztet minket. Nem szabad tehát, hogy a felnőttkori nyelvtanulás befolyásoljon minket, hiszen semmi sem szól ellene. Az egésznek a kulcsa a türelem, az elszántság és a motiváció. Ha ezek megvannak, akkor a siker garantált.

Összegezve
Sosem késő elkezdeni egy új nyelvet elsajátítani. Felnőttkorban sem lehetetlen angolul, németül, vagy akár kínaiul tanulni, de ehhez sok idő és energia kell majd. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online