Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megtakarítás nyugdíjra: 5 hasznos tipp egy biztosítási tanácsadótól

2023-11-20 15:00:58

Öngondoskodás nélkül ma már nagyon nehéz helyzetbe kerülhetünk időskorunkban, ezt azonban egy nyugdíjbiztosítás, vagy más megtakarítás segítségével könnyedén megelőzhetjük. A gondot elsősorban hazánk társadalmi változásai okozzák, hiszen ahogy a fejlett országok nagy részében, úgy itthon is egyre komolyabb problémát okoz a korfa fokozatos elöregedése. Idővel pedig ez oda vezet majd, hogy az állami nyugellátás reálértéke drasztikusan lecsökken, ráadásul az is garantálható, miszerint a korhatár akár évekkel is kitolódhat a közeljövőben.

A nyugdíjbiztosítás egyike a legnépszerűbb öngondoskodási formáknak, hiszen egy jól átlátható és hosszú távon hihetetlenül eredményes konstrukcióról van szó. Azt azonban mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy ma már rengeteg módozat érhető el a kínálatban és ezek gyakran jelentősen különböznek egymástól. Emiatt kardinális kérdés a megfelelő szempontok alapos vizsgálata, mielőtt még döntenénk. A Grantis erre is kitér a nyugdíjbiztosítás útmutatójában. Járjunk el tehát nagyon körültekintő módon, hiszen ezen múlik, milyen eredményeket érhetünk el.

Megtakarítás nyugdíjra? Így gondolkodjunk!
A biztosítási tanácsadók egységes álláspontja alapján bátran kijelenthető, miszerint van pár olyan tényező, amit feltétlenül figyelembe kell vennünk a siker érdekében. Elsőként meg kell határozni a pontos céljainkat. Tudniillik egyáltalán nem mindegy, hogy kizárólag megtakarítási formát szeretnénk, vagy egyéb kiegészítő szolgáltatásokat is kötnénk egyúttal. A nyugdíjbiztosítás esetében például kapunk egy kockázatviselési formát, ami egy plusz biztonsági hálót jelent szeretteinknek, ha velünk esetleg történne valami. Ugyancsak mérlegelni kell a kockázatviselési hajlandóságunkat, a rendelkezésünkre álló futamidőt, no és persze az is döntő szempont, mekkora összeget kívánunk rendszeresen félretenni. Tanácsos minél előbb elkezdeni az öngondoskodást, hiszen sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha évtizedes távlatokban gondolkozhatunk. Azt se felejtsük el, hogy bizonyos konstrukciók – mint amilyen például a nyugdíjbiztosítás is –, rövid futamidővel nem igazán működnek optimálisan.

Mindig a személyes preferenciáink alapján határozzunk
Gyakorta felmerülő kérdés, melyik forma a legjobb, ha nyugdíjcélú megtakarításról van szó. Az igazság azonban az, hogy erre nem létezik egyetemleges válasz, ugyanis a különféle megoldások sikeressége általában azon múlik, milyen lehetőségeink vannak és hogyan állunk pénzügyeink kezeléséhez. Ha nem jelent problémát a nagyobb rizikóvállalás, akkor nyugodtan választhatunk befektetési egységhez kötött alternatívákat, ám ha inkább a biztos eredményeket és a nyugalmat preferáljuk, akkor az állampapír, vagy épp a lekötött betét jelentheti a legoptimálisabb döntést. Ugyanakkor, ha ezt az elhatározást önállóan hozzuk meg, fennáll a veszélye, hogy az érzelmeink befolyásolnak minket, ami pénzügyek esetében sosem szerencsés.


Lekötött betét, vagy nyugdíjbiztosítás? Megtakarítás esetén is kérjük profik segítségét!
Ezért aztán a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy konzultálunk egy független pénzügyi szakértővel. A Biztos Döntés kisokosa is sokaknak segített már a tájékozódásban. Ebben nagyon sok felmerülő kérdésünkre választ találunk majd és azt is megértjük, miért fontos megtakarításaink diverzifikálása. Eleinte ugyanis furcsának tűnhet, miképp fér el egy portfólióban a kockázatosabb formák mellett – például – egy lekötött betét. A tudatos tervezés egyáltalán nem egyszerű feladat és rengeteg tapasztalatot igényel. Kockáztatni viszont nem érdemes, hiszen anyagi biztonságunk múlhat döntéseinken. Így, ha nem vagyunk tökéletesen biztosak a dolgunkban, akkor forduljunk hozzáértőkhöz, hiszen a várt eredményeket csak ezzel a megoldással érhetjük el. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online