Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miért van függöny az ablakunkon?

2023-10-29 10:13:37

Amikor berendezzük az otthonunkat, nemcsak bútorokat vásárolunk hozzá, hanem különböző kellékeket is. Emellett elvégezhetünk bizonyos munkálatokat, mint a festés, vagy tapétázás, a szigetelés, a parkettázás, vagy a járólapozás.

Teljesen természetes az is, hogy szőnyeget vásárolunk a padlózatra, a nyílászárókra pedig függönyöket. Ha az ablak adottságai megengedik, ma már nem kell méretre vágatni sem, mert kapható számtalanfajta kész függöny is.

A függöny nemcsak a lakás dekorációjára szolgál, hanem véd a kíváncsi tekintetek elől is, de az arra alkalmas anyag a napfény és a huzat ellen is hatásos lehet. Azt tudtad-e, hogy hazánkban először csak a 16. században alkalmazták a függönyt az ablakok előtt?

Mi volt régen és mi ma a függöny funkciója?
Ugyanúgy, mint a divat világában, a lakberendezésben is először a tehetősebbek jutottak hozzá ehhez a lepelhez. Ebben a korszakban még ritkaság volt az üveg, ezért nagyon drága is. Az ablakszemeket papiros és vászon borította. Ez óvta a bent lakókat az idő viszontagságaitól, a mai függönyöknek azonban nemcsak ez a funkciója.

A függöny nélküli tér kopár és üres hatást kelt. Bár, vannak országok, ahol egyáltalán nem divat, illetve nem szokás, de nálunk ritkább az, ha valaki nem tesz fel függönyöket. Ezeknek a kelméknek a segítségével alakítható az otthon stílusa és hangulata.

Nem mindegy, milyen a függöny anyaga, de a színe, a mintázata is lényeges. Emellett az sem lényegtelen, hogy mekkora a mérete a nyílászárókhoz képest, hogyan függesztjük fel, ezek mind-mind hozzájárulhatnak a tökéletes összképhez.

Erősen befolyásolja a függöny a helyiség arculatát
A függöny hozzájárul a szoba karakterének kialakításához, így annak minősége is rendkívül lényeges. Minden helyiségnek sajátos a légköre, amit a függöny felerősít, ha megfelelően hangoljuk össze a berendezési tárgyakkal.

A függöny mintájával is hatást érhetünk el, a hosszában csíkos – például – magasabbá teszi a teret, a nagy minták pedig kicsinyítik. Ez utóbbiakat ezért érdemes kizárólag a nagyon tágas helyiségekben alkalmazni.

Bánjunk körültekintően a színekkel is, mert az erőteljes színek ugyan melegséget vihetnek a térbe, de ha átlépünk egy határt, akkor már inkább feszültséget okoznak. A halványabb tónusokból általában nyugalom sugárzik, meghitt és otthonos hangulatot teremthetünk velük.


A függöny méretének kiszámítása
Amikor függönyt vásárolunk, elengedhetetlen a pontos méret. Ne az ablakot, hanem a karnis hosszát vegyük alapul! Ezt szorozzuk meg 1,5-tel vagy 2-vel, így szépen hullámzó ablakdíszünk lesz.

Az ablak magassága mellett mérjük meg a szoba belmagasságát is és ezek együtteséhez igazítsuk a függöny hosszát. Ha van fűtőtest az ablak alatt, azt is vegyük figyelembe, ebben az esetben számoljunk rá 10 centimétert, ha a padlóig ér, akkor elég 5 centimétert.

A Szőnyeg textil webáruház kínálatában számos méretben választhatunk a sokféle típusú, gyönyörű és minőségi függönyök közül. Sötétítésre, árnyékolásra vagy csak dekorációnak? Teljesen mindegy, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online