Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Merülj el a nemezelés örömében otthon!

2023-10-18 10:15:54

Annak ellenére, hogy a régészeti kutatások szerint már Kr.e. 6500-ban is foglalkoztak az emberek nemezkészítéssel, mégis sokaknak fogalmuk sincsen, hogy mi is ez a kézműves hobbi pontosan.

Pedig egy roppant szórakoztató, de mégis könnyen elsajátítható dologról van szó, amely során hagyományosan a birkagyapjút vizes környezetben addig dolgozták, amíg a szálak egymásba nem tapadtak. Majd amikor összeállt a nemez, kiöblítették belőle a szappant, és formára igazítva szárították meg. Hogy ezután mit alkottak belőle, az már csak a képzeletükre volt bízva.

Lényeg a lényeg, ha már valaha mostál ki egy gyapjúpulóvert véletlenül forró vízben, akkor tulajdonképpen már nemezeltél is.

Manapság viszont már új módszerek hódítanak
Az egyik legkedveltebb új módszer a tűnemezelés, amely során gyakorlatilag annyit kell csak tenned, hogy a Butika.hu kínálatából kiválasztott nemezgyapjút – legyen az akár kezelt, fésült vagy színezett – elkezded megszurkálni egy, a végén mélyedésekkel ellátott tűvel, amelynek így a szálai fokozatosan összekapaszkodnak majd. Fontos, hogy mindezt egy strapabíró alátéten tedd meg, amelyből manapság már kapható speciálisan erre a célra kifejlesztett eszköz. De, ha nem szeretnél pénzt költeni rá, akkor mondjuk egy fürdőszivacs vagy egy polisztirol darabka is megteszi.

Miután pedig a nemez megfelelően megszilárdult, elkészítheted belőle azt a dolgot, amit terveztél. Ha ez netalántán egy figura, akkor szükséged van még egy zseníliadrótra is, hogy megfelelő tartást adjon a nemeznek, illetve ha olyan figurát gyártasz, akkor még szemekre és orrokra is.

Fontos tanácsok
Nagyon sok kezdő nemezelő követi el azt a hibát, hogy egyből a legbonyolultabb kompozíciókat akarják megkreálni. Ennek azonban általában csak az a vége, hogy elmegy a kedvük az egésztől.

Ajánlatos inkább valami egyszerűvel kezdeni. Amíg az olyan szimpla formákat készíted ugyanis, mint amilyen például a szívecske vagy a gömb, észrevétlenül el fogod sajátítani az ehhez a kézműves hobbihoz szükséges alapokat. Nem baj, ha az alkotásod kissé csálé vagy szöszös lett, vagy esetleg nem olyan, mint amilyennek megálmodtad. Gyakorolj inkább szorgalmasan, és ami a legfontosabb, élvezd azt, amit csinálsz!


Végül pedig, ami a mozdulatsort illeti…
Próbálj meg fizikai erőt nem kifejteni közben, elég, ha csupán böködsz a tűvel! Ennek köszönhetően ugyanis elkerülheted például azt, hogy a nemez alá helyezett alátétet megszurkáld, amelyből kimorzsolódó darabok könnyen beleragadhatnak a gyapjúba.

A tűt pedig mindenképpen tartsd függőleges helyzetben, ha szeretnéd elkerülni a meggörbülését! Ellenkező esetben ugyanis csak az eszköz eltörésének esélyét növeled. De, ha szeretnél biztosra menni, akkor ajánlatos belőle többet is beszerezni a fentebb említett webáruház kínálatából, nehogy egy törött tű szegje végül a kedvedet. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online