Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Milyen gödöllői ajándékokat rejt a hartai festett ládika?

2023-06-27 10:52:14

Idén június 18-án rendezték meg az Antal-napi koszorúzást I. Grassalkovich Antal gödöllői, a kastéllyal szemközti területen található, 2013 októberében felavatott szobránál. Az 1995 júniusában megalakult Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete szervezésében lezajlott eseményen – a megemlékező gondolatok mellett – egy csodaszép (mintegy 40x30x30 centiméteres) festett hartai ládikóban jelképes ajándékokat és üzeneteket helyeztek el gödöllői szervezetek és intézmények képviselői.  A ládika „titkairól” Szlávik Jánosnét, a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete elnökét kérdeztük.

- Lehet tudni, hogy Gödöllőn melyik szervezet, mit rakott a ládikába?

- Előzményként annyit feltétlenül el kell mondani, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata „Kulcs a 300 éves múlt kapujához” címmel nagyszabású, országos emlékező kampányt indított, melynek célja az ismeretterjesztés, a történelmi tudatosság erősítése, a közösségépítés, az összetartozás érzésének erősítése, a magyarországi német közösség tagjainak széles körű bevonása, jó hírnevük erősítése. A korabeli festett hartai ládikó kicsinyített másában elhelyezett kulcs a helyi múlt képzeletbeli ajtaját nyitja meg, a német betelepítésben érintett települések ajándékokat helyeznek el benne. A felkutatott történetekből, tárgyakból a kampány végén kiadvány, illetve kiállítás készül. Ehhez a kampányhoz csatlakozott Gödöllő. Scherzinger Mária, Pest Vármegye Német Önkormányzatának képviselője betelepítésről szóló ünnepi beszéde után a szobornál jelképes ajándékokat helyezett a ládikába.
Dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély NKft. ügyvezető igazgatója a Grassalkovich-kastélyról készült 24 karátos aranyozású képet, Kaiser Péter, a Gödöllői Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Petőfi Sándor Általános Iskola ballagóinak ajándékát rakta bele a ládikóba, jómagam pedig Antal-napi gondolatokat, valamint dr. Fallenbüchl Zoltán: Grassalkovich Antal, hivatalnok és főnemes című tanulmányának német nyelvű kiadását helyeztem el. Ezen felül az ünnepségen résztvevő országos és helyi német önkormányzatok képviselőinek üzenetei is a ládikába kerültek.


- Gondolom, a hagyománytisztelet a következő évekre is kiterjed. Lehet már tudni, hogyan, milyen elképzelések szerint?

- Az öt évvel ezelőtt megálmodott és megvalósított találkozó – melyen még csak néhány német nemzetiségi önkormányzat és intézmény vett részt – mostanra már nagy népszerűségnek örvend. Két év óta szlovák nemzetiségi önkormányzatok is részt vesznek az ünnepségen, hiszen a két nemzetiségi csoport betelepítése egy időben zajlott.
A koszorúzáson kívül lehetőséget biztosítottunk arra is, hogy néptánccsoportjaik, dalköreik, kórusaik színes folklórműsora révén a gödöllőiek és a kastély látogatói tágabb körében ismertté válhasson kultúrájuk, hagyományaik.
Idén már a Gödöllői Királyi Kastély hivatalos rendezvényeként „Antal-napi vigasság” címmel, más kulturális és szórakoztató programokkal kiegészítve biztosítottunk kellemes szórakozást az érdeklődőknek. A hagyomány – miszerint 1995 óta minden évben megemlékeztünk a kastély építtetőjéről – mostantól felerősödik: az elkövetkező években igazi vigasság várja majd a látogatókat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online