Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A Víz-Hangoké lesz a főszerep a gödöllői kastélyban, az idei nemzetközi környezetvédelmi fesztiválon

2023-03-29 11:30:59

Az idén május 19-21. között a Gödöllői Királyi Kastélyban tartják a IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztivált. A rendezvény idei fókusza a Föld egyik legnagyobb gondjaként megjelenő vízproblémára irányul. A vízre, ami ha nincs, nem létezhetünk. Ha túl sok van, elveszünk. Ha elszennyeződik, megmérgezi az életünket és a környezetünket.

A Kék Bolygó Alapítvány támogatásával megrendezett fesztivál célja, hogy meghalljuk a Víz-Hangokat, majd az általuk inspirált filmek aztán
beszélgetés-hullámokat és egymást alakító hangokat keltsenek. Talán még időben vagyunk, hogy minden ember megértse, mit jelent ennek a bolygónak a fenntartható vízgazdálkodás, a vizek élőhelyei, a tavak, a folyók és az óceánok.
Idén 105 országból mintegy 1.260 filmet neveztek, köztük a világ olyan vezető műhelyei, mint a Terra Mater Factual Studios, vagy a Marco Polo Film AG. Olyan nemzetközileg is elismert és az előző években díjazott rendezők küldték el legújabb alkotásaikat, mint Yann Sochaczewski, Mathieu Le Lay, Jan Haft és Dan Dinu.
A nemzetközi filmkészítők mellett számos ismert hazai alkotó is nevezett a versenybe. A korábbi években díjazott filmesek közül többek között Szendőfi Balázs, Poroszka Magyar Zsolt, Fehér Zoltán, Kriska György, Garai Cintia és a Wildlife Messengers legújabb filmjei is megmérettetik magukat.

A nemzetközi produkciókat ifjabb Vitray Tamás biológus, operatőr, szakíró, a National Geographic magyarországi főszerkesztője, a zsűri elnöke, Takács Rita szerkesztő-rendező, Szalay Péter Balázs Béla díjas rendező és Vladimir Blazevski, macedón játék- és dokumentumfilm rendező, forgatókönyvíró díjazza, míg a Kárpát medence természeti értékeit összegyűjtő filmeket Széll Antal természetvédelmi szakember, filmes és fotós vezetésével, Németh Beatrix televíziós szerkesztő, Kátai Róbert rendező rangsorolják.
A tavalyi siker után – mikor többek között általános iskolai osztályok is jelentkeztek kollektív produkcióval – az amatőr filmesek számára idén is lesz Third Eye (Harmadik szem) versenyprogram.

A IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztiválon a filmek mellett rendkívül gazdag program – előadások, workshopok, interaktív programok, múzeum pedagógiai és kézműves foglalkozások, gasztro-kalandozások – várják a fesztivál látogatóit, mind a fenntarthatóság jegyében. A rendezvény ingyenesen látogatható – tájékoztatta hírportálunkat a rendezvény sajtókommunikációjának munkatársa.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online