Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A hátfájás gyakori okai – mondjon nemet a fájdalomnak!

2023-03-23 10:07:50

Sokan szenvedünk hátfájástól, a lakosság több mint felét érinti. Leggyakoribb okai az izomszövet túlterhelése, a gerincet tartó struktúrák és porckorongok károsodása, de a gerincvelői idegekre nehezedő nyomás is hatással van rá. Szerencsére, főként izom- vagy csonteredetű, ezért ha időben orvoshoz fordulunk sikeresen kezelhető.

Az egész napos ücsörgés, mint életforma negatív következményei
A hátfájás leginkább azokat érinti, akik hosszú ideig ülnek vagy állnak egy helyben. Magától is elmúlhat, de vannak olyan esetek, amik több napig is fennállnak, és ezalatt súlyosbodhatnak. A fájdalom kezeléséhez fontos szakemberhez fordulni, hiszen lehet, hogy csak egy szimpla izomhúzódás okozza, de gerincferdülés is megbújhat a háttérben.

Melyek lehetnek a kiváltó okok, és hogyan kezelhető hatékonyan?
Egész nap a számítógép előtt ücsörögni, olyan problémák táptalaja lehet a hátfájdalom kialakulásában, mint a spondilózis, nyakfájás, szembetegségek, és sorolhatnánk. A hirtelen fájdalom okait könnyű azonosítani: súlyhordozás, túlzott edzés, ütés. De nehezebb azonosítani a krónikus hátfájást okozó tényezőket, ami lehet:

1. Stresszes életmód
Fiziológiailag nyilvánul meg, ezért sokan hátfájást tapasztalunk, amikor stresszes állapotban vagyunk. Ha hosszabb ideig tart, az izomfeszülés fájdalmat és görcsöket okozhat. A stressz által kiváltott hátfájás gyakori területei közé tartozik a nyak és a váll régiója, valamint a hát alsó része.

2. Gyors kaja
Egy folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hátfájástól szenvedő nők körülbelül 31%-a, míg a férfiak 25%-a küzdött gyomor és bélrendszeri problémákkal, hasi fájdalomban vagy ételintoleranciában. A táplálkozás és a hátfájás közötti kapcsolat a gyulladás: a magas zsír- és cukortartalmú ételek gyulladást váltanak ki az egész testben.

3. Vízhiány a szervezetben
A gerinc csontjai között korongok vannak, mindegyik részben zselatinszerű anyagból áll, ami 90%-ban víz. A Cleveland Clinic Center for Spine Health szerint szervezetünknek folyamatos folyadékáramlásra van szüksége ahhoz, hogy ez a párnázás sértetlen maradjon. Ha a test nem hidratált, ezek a lemezek egymásba hatolnak, és fájdalmat okoznak. A kiszáradás megelőzése érdekében legalább napi 8 pohár víz fogyasztása ajánlott.


4. Magas sarkú cipő viselése
A magas sarkú cipő rendszeres viselése hatással lehet az egészségre, és ami a legjobban fog szenvedni tőle, az a hát.

5. Aktivitás hiánya
A hosszú ülés a nyaki meszesedés egyik kiváltó oka. Bár, az az álláspont, hogy elsősorban az idősebb korosztály tagjait érinti, a felgyorsult világ egyik mellékhatása, hogy a fizikai és irodai munkát végzőket sem kíméli. A nyaki csigolyák a fizikai terhelés következtében meszesedésnek indulnak, mivel a köztük található porckorongok veszítenek a rugalmasságukból és víztartalmukból.

Szerencsére, a hátfájás gyógyítása nem lehetetlen, klinikánk gyógytorna és/vagy manuálterápián keresztül segít a fájdalom megszüntetésében. De, ne feledje, hogy az irodai munka sok időt jelent a székben, ezért ajánlott óránként beiktatni egy 5 perces szünetet. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online