Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllőiek is legyenek óvatosak: csalók élnek vissza a bankok nevével!

2023-02-02 18:39:09

A bankszámlákon található összegek megszerzésére irányuló kísérletek ma már sajnos mindennaposak, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen módszerekkel próbálkoznak a bűnözők adataink és a bankszámlánk feletti rendelkezés megszerzése érdekében.

Cél az adataink és a belépési azonosítók megszerzése
Ahhoz, hogy elérjék céljukat, a személyes adatainkra (név, születési név, anyja neve, születési hely és idő, lakcím) és a bankszámlánk online vagy telefonos azonosítói, jelszavai szükségesek. Egyik megoldás, amikor telefonhívás útján megpróbálják elhitetni, hogy a bank munkatársai, további adatokat kérnek vagy előadják, hogy az ügyfél bankszámláját veszély fenyegeti, ezért a hívás során meg kell adni részükre a belépési kódokat. Az is előfordul, hogy a gyanútlan banki ügyfelet miután sikerült meggyőzni, hogy a bankból telefonálnak, arra veszik rá, hogy maga utalja át a „veszély” miatt egy „biztonságos” számlára a saját pénzét.

Legújabb csalási módszerük alkalmazása során a csalók az adott bank hívószámával megegyező számról keresik fel az ügyfelet. Legyenek körültekintőek, és ebben az esetben se adják ki személyes adataikat!

Adathalászat email-ben

A hozzáféréshez szükséges adatokat adathalász email-ek (phishing) segítségével is igyekeznek megszerezni, amikor tömegesen küldik ki a megtévesztő email címről banki logóval ellátott email-eket. Az email-ben olyan internetes linket helyeznek el, ami megjelenésében, domain-nevében a tényleges banki weboldalra hasonlító honlapra vezet. Ha ott begépeli az ügyfél a banki azonosítóit, már részben át is adta a bűnözők részére a hozzáférését. Ilyenkor már csak a belépési, biztonsági kódot igyekeznek kicsalni telefonon keresztül az ügyfélből, és ha ez sikerült, már be is jutottak a valós banki rendszerbe.

Ezek a hamis levelek sokszor furcsa nyelvtani hibákat, rossz szóhasználatot tartalmaznak, mert az elkövetők nem mindig az adott ország lakói, nem vagy nem jól beszélik a nyelvet és csupán ellenőrizetlen gépi fordításokkal operálnak.

Kit terhel a felelősség?
Ha az elkövetők azért tudták elutalni a számlánkról a pénzt, mert a megtévesztés miatt mi megadtuk az adatainkat, a hozzáférésünket, kémszoftvert telepítettünk a mobiltelefonunkra a csalók kérésére, akkor aktívan segítettük ezzel a bűnözőket, intézkedéseinkkel megszegtük a banki előírásokat és ezzel mi hoztuk magunkat olyan helyzetbe, ahol kárunk keletkezett.
Ezen esetben a bank általában mentesül a felelősség alól, viselnünk kell a teljes kárt, ami bekövetkezett a számlánk jogellenes kiürítése során.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében mindig óvatosnak és gyanakvónak kell lennünk minden esetben ha email-ben, telefonon keresnek meg minket és a bankszámlánkhoz kapcsolódóan bármilyen adatot kérnek tőlünk. Az a biztonságos, ha minden esetben akár személyesen, akár az általunk ellenőrzött honlapon, telefonszámokon vagy applikáción mi lépünk kapcsolatba az általunk választott időpontban és módon a bankkal. Így elkerülhetjük, hogy akaratunkon kívül ismeretlenek részére adjunk át bármilyen banki információt. Forrás: Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online