Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn ténykedő beszállítók is felkerültek az akkumulátor-gyártás térképére

2023-01-26 10:28:18

Az utóbbi napokban, elsősorban a debreceni közmeghallgatások „hangulatának” köszönhetően, igencsak a közérdeklődés fókuszába került a magyarországi akkumulátor-gyártás kérdésköre. Folyamatossá váltak a hírek: részben az ügy kapcsán elindult tiltakozás-hullámról, részben arról, hogy hazánkban – a Magyar Narancs által készített térkép alapján – hol vannak olyan helyszínek, amik összefüggésbe hozhatók az akkumulátor-gyártással.
Nos, Gödöllőn is vannak ilyen helyszínek, miután 2020-ban távol-keleti befektetők érkeztek városunkba.

December második felében, karácsony előtt néhány nappal jelentették be, hogy a Shenzhen Kedali Industry kínai vállalat lítiumion-akkumulátor-alkatrészeket gyártó beruházást hoz Gödöllőre 14,1 milliárd forint értékben, 330 új munkahelyet teremtve. Ehhez a kormány 1 milliárd 275 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. A beruházás megvalósításához a kínai óriáscég a haraszti városrész egyik legnagyobb cégének (AVON) feleslegessé vált raktárépületét vásárolta meg. A cég illetékese a bejelentéskor úgy fogalmazott: a magyarországi gyártó bázis első fázisa a tervek szerint 2021 második negyedévében kezdi el a tömegtermelést, az építkezés második fázisa 2022-ben kezdődő bővítéssel indul, ennek eredményeképpen 2024-re már összesen 10 gyártósoruk lesz.

Ezt megelőzően, november elején látott napvilágot az a hír, miszerint: új gyárat épít Gödöllőn, a város nyugati határában lévő üzleti parkban megvásárolt 7 hektáros területen a dél-koreai Iljin Material. A projekt 3,8 milliárd forintból jön létre, amihez a kormány 722 millió forint támogatást biztosít. Az akkori elképzelés arról szólt, hogy első ütemben egy ötezer négyzetméteres gyártócsarnok jön létre, ami évente mintegy 10 ezer tonna, elektromos akkumulátorok gyártásához szükséges rézfólia-kapacitással rendelkezik majd. A cég illetékesei azt is elmondták, hogy az indulás csak a kezdet, a jövőben az igényeknek és trendeknek megfelelően továbbiakat terveznek, ami a kezdeti beruházásnak közel tízszerese lehet.

Az utóbbi befektetőt – amint az a település közösségi oldalán megjelent, csoportképpel illusztrált bejegyzésből kiderül – a város vezérkara is „üdvözölte”:



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online