Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mik a legfőbb különbségek az ipari és a lakossági kerítések között?

2023-01-19 10:04:52

Kerítésre nemcsak családi házaknál, hanem ipari létesítményeknél is szükség van, hiszen mindenki számára jól látható módon ki kell jelölni, hogy hol végződik az utca, és hol kezdődik a magánterület.

A fém pedig az egyik legnépszerűbb újgenerációs kerítés-alapanyag, amit egyre többen használnak a fa helyettesítésére, hiszen sokkal strapabíróbb és időtállóbb. Nem véletlen, hogy magánházaknál és céges telephelyeknél is gyakran alkalmazzák, viszont a felhasználás módja lényeges eltéréseket mutat. Nézzük is meg, hogy miért:

Kinézet kontra funkcionalitás
A lemezkerítések esetében két fő típusról beszélhetünk: az egyik, ahol a lemezt léc formájúra hajlítják, majd befestik (akár famintázatúra), így igencsak hasonlít a valódi falécekre. Ez a legfőbb ismérve a Nívó kerítéseknek is. A másik pedig a táblás kialakítás, amiből a legismertebb a trapézlemez. Ezek tömör, fix hosszúságú táblák, amikből gyorsan lehet teljesen zárt, belátásmentes kerítést kialakítani.

Ám a lakossági kerítések esetében nem elég csupán a funkcionalitásra helyezni a hangsúlyt, hanem legalább ennyire fontos az esztétika is. Hiszen mégis hogyan mutat egy csodaszép, otthonos ház körül egy rideg, ipari jellegű kerítés? Valószínűleg tönkretenné a pozitív összképet.

Ezért magánházaknál sokkal praktikusabb a famintásra festett, léc formára megmunkált fémkerítések alkalmazása, amelyek az igazi fakerítés illúzióját keltik. Ezek ugyanis remekül kiemelik a porta otthonosságát, szépségét.

Az ipartelepeknél azonban ez nem szempont, ott ugyanis a kerítés célja az, hogy elrejtse a kíváncsi szemek elől a kint tárolt gépeket, nyersanyagokat, szerszámokat, hogy meggátolja az illetéktelenek bejutását, és némileg visszafogja a munkával járó zaj és por terjedését. Ezért itt az esztétikára nem adnak különösebben, hisz a célnek bőven megfelel egy sima egyszínű, táblás fémkerítés is.

Magas vagy alacsony?
A jelenleg hatályos építési törvények szerint magánházaknál nem lehet 2,5 méternél magasabb tömör kerítést építeni. Ha belengondolunk, ez nem olyan nagy megszorítás, hisz ritkán van szükség ekkora kerítésre, sok háznál ennél jóval alacsonyabbat (pl. 1,2-1,5 méter) lehet látni.

Ezzel szemben az ipartelepeken találkozhatunk magasabb kerítésekkel is, hisz a cég tevékenységétől függően ez indokolt lehet. Egy magasabb, tömör kerítésen nehezebb átmászni, és jobban felfogja a port és a zajt, ami előnyös akkor, ha a közelben lakóházak is találhatók.


Az építkezés ideje

Céges berkekben azért is szeretik jobban a táblás kerítéseket mert egyszerűbben és gyorsabban fel lehet őket szerelni, mintha a léceket egyesével kellene felrögzíteni. Egy nagyobb telephely körbekerítése még így is napokig eltarthat, ám lécekből építve heteket is igénybe vehetne a művelet.

Egy családi háznál viszont egy nap is elég lehet a kerítéslécek felszerelésére, még akkor is, ha csupán 2-3 ember dolgozik rajta. Ráadásul, a fémből készült lécek nagyon egyszerűen felrögzíthetők, így szakember nélkül is neki lehet vágni a feladatnak. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online