Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Túratippek Magyarországon: felszerelés és egyéb tudnivalók indulás előtt

2022-12-14 10:26:53

Kezdő túrázóként igen nehéz eldönteni, hogy mire van szükség egy kisebb vagy egy nagyobb kirándulás során. Senki nem akar egy nehéz táskával elindulni, de mivel nem árt, ha minden szükséges apróság nálunk van, így érdemes alaposan átgondolni ezek méretét és típusát. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen felszerelésekre van szükség a túrázáshoz, illetve beavatjuk az olvasókat az egyéb tudnivalókba is.

Túratippek kezdőknek
Magyarországon rengeteg olyan túraútvonal található, amit mindenkinek érdemes lenne felkeresnie és végigjárnia. Nem kell azonnal a legmagasabb ázsiai hegyekkel kezdeni, hiszen hazánkban is van látnivaló. A Deluxe csapatánál dolgozó Boros Antal szerint Magyarországon is bőven akad olyan túraútvonal, ahol barátaiddal és családoddal is jól érezheted magadat.

Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen eszközökkel indulunk el, hiszen akár egy egynapos kiránduláshoz is több felszerelésre van szükség, mint gondolnánk. Mindenekelőtt kelleni fog egy kényelmes, megfelelő méretű és kivitelű hátizsák. Kezdőként nem lesz szükség drága darabra, egy hétköznapi változat is bőven megteszi, főleg egy kisebb séta alkalmával. Ha már úgy tűnik, hogy a hobbi állandósul, akkor érdemes egy kicsit többek költeni rá, de első körben felesleges.

Egynapos kiruccanáshoz nincs szükség egy nagyobb darabra, viszont fontos, hogy hátizsák legyen, hiszen egy szatyor vagy egy válltáska idővel kényelmetlenné válhat. A kézitáskák és az oldalra tehető darabok pár kilométert követően terhek lesznek, akadályozhatnak a haladásban.

Érdemes kipróbálni otthon, hiszen fontos szempont, hogy teherrel megpakolva is kényelmesen lehessen viselni. Érdemes minden alkalommal a súlyokkal együtt ellenőrizni, hogy a pántok megfelelő helyen vannak-e, de az sem kellemes, ha valahol nyom, így ugyanis sérüléseket szerezhetünk. Otthon még lehetőség van állítani, esetleg lecserélni, ha mégsem túl komfortos a viselése.


Víz és élelmiszerek

A túrák során azokra a dolgokra tudunk támaszkodni, amik nálunk vannak. Nem sok lehetőség van boltba menni, így mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű étel és ital. A táskában a legtöbb helyet ezek fogják elfoglalni, így nem érdemes túl sokat sem cipelni, hiszen az hegymenetnél nagy teher lehet.

Emellett lényeges szempont, hogy semmi olyan ne legyen a zsákban, ami esetleg romlandó. Sok olyan élelmiszer van, amiről kirándulásnál le kell mondani, hiszen sem a tojás, sem a hal, sem pedig a sonkák nem bírják a meleg időjárást. De tejet sem érdemes pakolni, aminek jobb helye lesz otthon a hűtőszekrényben. Jobb megoldás a száraz szalámi, kolbász, esetleg valamilyen péktermék. Zöldség kapcsán sem a legjobb választás a paradicsom, ami esetleg eláraszthatja az egész zsákot.

Olyan formában vigyük magunkkal őket, amivel könnyen boldogulunk. Szeleteljük fel, vágjuk el, készítsük elő, esetleg csináljunk szendvicset, ha nem zavar, hogy esetleg összeérnek benne az ízek. A gyümölcsök szintén legyenek feldarabolva és tegyük valamilyen dobozba vagy zacskóba, ami nem ázik át. Minél kisebb helyen elfér, annál jobb megoldás túrázás alkalmával. Lehet szó energiát adó aszalt gyümölcsökről, magvakról, valamint energiaszeletről, ezek mind tökéletesek egy egynapos kiruccanáshoz.

Zsebkendő, WC papír, elsősegély csomag
Talán nem kell túlragozni, hogy miért fontos a zsebkendő és a WC papír. Arra viszont ügyeljünk, hogy semmi ne maradjon az erdőbe magunk után. Nem árt egy kisebb zacskó, amibe a használt papírokat dobhatjuk, majd hazatérve be lehet dobni a szemétbe.

Az elsősegély csomag azonban még ennél is lényegesebb, hiszen sosem tudhatjuk, mikor van szükségünk arra, hogy elássunk egy sérülést. A túrázásnál használatos csomag eltér az autóban találhatótól, viszont jó, ha feltűnő színe van, így bárki könnyen megtalálja. Legyen benne ragtapasz, fertőtlenítő, esetleg egy kis géz, ha tényleg akkora lenne gond.


Térkép és iránytű

Tudjuk, hogy manapság már mindenki telefont használ annak érdekében, hogy eljusson A-ból B-be. Az erdőben viszont nem mindig van térerő, így gond lehet, ha az eszköz nem találja a jelet. Minden túrára kell tehát egy térkép, akkor is, ha jelzett utat követünk, hiszen ki tudja, hogy mikor tévedünk el? Nem kell tökéletesen térképet olvasni, viszont nem árt rajta kiigazodni. Nézegessük kicsit otthon, tanulmányozzuk, hogy biztosan mindenre fel legyünk készülve. Kezdőként tehát nem árt sokat böngészni az út előtt. Ugyanez igaz a tájolóra, hiszen ez is abban nyújt segítséget, hogy meghatározzuk merre van észak és merre van a kiút.


Fejlámpa

Utolsóként pedig ne hagyjuk otthon a lámpát, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mikor sötétedik ránk, kerülünk egy barlang közelébe, amit esetleg megnéznénk. Télen amúgy is kötelező, hiszen gyorsan beborulhat, ami miatt az erdőben szinte semmit nem lehet látni. Bármi közbejöhet, így jó, ha az ember nem a holdfényre van rászorulva. Ebből sem kell egy profi darab, elegendő, ha fel van töltve és látjuk, hogy merre van az erdőből a kiút. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online