Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az egyik legismertebb magyar szinkronszínész is átesett már műlencse műtéten

2022-12-13 10:18:12

Azok, akik optimális látási élményre vágynak, szeretnék végre eldobni a szemüvegüket, vagy éppenséggel megunták a kontaktlencsékkel való mindennapos pepecselést, biztosan átgondolják a műlencse beültetés lehetőségét. Az orvosok egy-egy műlencse beültetés előtt javaslatot tesznek a műtétre és figyelembe veszik azt is, hogy a páciensnek milyen mindennapos tevékenységei vannak, mi a munkája vagy éppen a hobbija. A beültetés hosszú időre szól, így nagyon körültekintően kell eljárni.

Színésznők is a műlencse műtét mellett döntenek

Gondoltad volna, hogy Kökényessy Ágnes véleményét is elolvashatod a műlencse műtétről? Ágnes hangját bizonyára sokan ismerjük, hiszen a következő színésznők magyar szinkronhangja: Sophie Marceau, Alyssaa Milano vagy éppen Jennifer Anniston. A színésznő egész életében rövidlátó volt és kezdetleges szürkehályoggal is küzdött, így 2014-ben úgy döntött, hogy elvégezteti a lézeres műtétet. A műtétre végül 2017-ben került sor. A trifokális műlencse beültetés minden problémáját megoldotta.

Milyen lencsék közül választhatunk?
Az orvosi szempontok figyelembevétele mellett lezajló szemészeti vizsgálat után az orvos megtervezi és kiválasztja, hogy pontosan milyen lencsére lesz szüksége a páciensnek. Az adott szemre mindig a legjobb lencsét ajánlja, ami biztosítja a későbbiekben a tökéletes látást. A klinikán a Haag-Streit Lenstar készüléke segíti az orvost a minél pontosabb tervezésben. Trifokális és Edog műlencse, tórikus műlencse, egyfókuszú vagy monofokális műlencsék közül lehet választani. Távoli látáshoz az egyfókuszú, a nyújtott fókuszú és a trifokális lencse is tökéletes választás. Középtávolságra a legjobb eredményt a nyújtott fókuszú lencsével lehet elérni, míg a közeli olvasási távolságra a trifokális műlencse beültetése ajánlott.


Hogyan zajlik a műtét?

A mindent átfogó vizsgálattal kezdődik a folyamat. A vizsgálatra érdemes elvinnünk a szemüvegünket, a korábbi szemészeti leleteket és az egyéb esetleges belgyógyászati betegségek leleteit. Fontos, hogy vizsgálat előtt legalább 3 hétig nem szabad viselni a kemény lencsét, viszont a lágy lencsénél elég, ha 4 nap szünetet tartunk. A vizsgálat során pupillatágításra lesz szükség, így egy kísérőt mindenképpen érdemes magunkkal vinnünk, hiszen a vizsgálat után azonnal vezetni nem szabad. Az alkalmassági vizsgálat után az orvos meghatározza, hogy melyik műlencse az, ami a legnagyobb mértékben tudja korrigálni a látást. A lencse kiválasztása után nem marad más hátra, mint a műtét időpontjának kitűzése. A fájdalommentes műtét maximum 10 perces lesz és egy rövid pihenőt követően (1-2 óra) máris vissza lehet térni a napi rutinhoz. Természetesen ehhez az szükséges, hogy semmiféle komplikáció ne lépjen fel műtét után. Ennyire gyorsan és egyszerűen lebonyolítható egy műlencse műtét. (x)


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online