Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Januártól 10-15 százalék közötti bérletidíj-drágulás lesz a gödöllői piacon

2022-11-17 09:00:09

Az utóbbi évek úgy teltek el a gödöllői piac életében, hogy – néhány kivételt leszámítva – nem volt általános bérletidíj-emelés. A következő esztendő első napjától ez a helyzet megváltozik, miután a belvárosi kereskedelmi egységet működtető önkormányzati alapítású gazdasági társaság infláció miatti folyamatosan növekvő költségeinek ellensúlyozása megoldhatatlan a piaci díjak mérsékelt növelése nélkül.

Fekete Zoltán, a Gödöllői Piac Kft. ügyvezető igazgatója 10-15 százalék közötti mértékű díjemelést javasolt, amit a képviselőtestület tagjai ellenvetés nélkül elfogadtak. Ezzel szemben jó hír az egész évre fix szerződés aláírását vállaló érintetteknek, hogy 2023-ban is fennmaradnak bizonyos, korábban már alkalmazott kedvezmények, azaz:
• A jó idő kezdetétől a hűvös idő érkezéséig, vagyis, május 1-je és október 31-e között (legfeljebb 6 hónapra) a csarnok üzlethelyiségeire (kivétel a BIO-bolt) havi szinten nettó 25 ezer forintos rendelkezésre-állási díjat vetnek ki. A bérlők ezen időszak alatt az udvarban árusítanak, amiért külön megállapított, 2.500 forint/sátor/nap díjat fizetnek.
• Hasonló kedvezmény vonatkozik a januári és februári hónapokban az udvari pavilonok bérlőire, akiktől nettó 20 ezer forintos rendelkezésre-állási díjat kérnek havonta.
• Az év első két hónapjára – miután hóban, fagyban a vendéglátóhely előterében nem látni álldogáló vendéget – az udvari büfét üzemeltető cég 50 százalékos kedvezményt vehet igénybe.

Fontos adalék, hogy a kedvezmények nem érvényesíthetők, ha a bérlő – a büfét leszámítva – üzletvitelszerűen használja a szóban forgó kritikus időszak alatt a bérleményt.

Így változnak a főbb bérleti díjak
A legolcsóbb üzletért nettó 50 ezer forintot kell kifizetni a bérlőnek havonta, a legdrágább kereskedelmi egység bérleti díja pedig havi, nettó 390 ezer forintos kiadást jelent a rétesházat működtető vállalkozónak.
Jövőre, egy összegben történő fizetés esetén nettó 95 ezer forintra emelkedik az éves-, és nettó 55 ezer forintra a féléves asztalbérleti díj (négy-, illetve két részletben fizetve, nettó 30 ezer forint/részlet). A napijegyes asztalhasználat 2023-ban bruttó 800 forintba kerül az őstermelőknek, míg 1.200 forintba a vállalkozóknak.

A piacon üzletet bérlők havi, nettó 7 ezer forintért parkolhatnak a föld alá süllyesztett garázsban. Az objektum alatti mélygarázsban a nap 24 órájára érvényes, nem csak a piaci árusok számára igénybe vehető bérletes parkolás díja heti bérlet megváltása esetén nettó 5.000 forintba, havi szinten 16.500 forintba, negyedévente 38.500 forintba, féléves időszakra 66 ezer forintba, éves intervallumban pedig 105 ezer forintba kerül 2023. január 1-jétől.

Az szóbeli kiegészítés során kiderült, hogy a kormányzati „ársapkás” intézkedések hatására az M-es méretű tojást 75 forintos maximált áron szükséges eladni a gödöllői piacon. A rendszer az előttünk álló hétvégén vizsgázik, ám Fekete Zoltán ügyvezető igazgató figyelmeztetett: ő csak felszólíthatja jogkövetésre az árusokat, a hatóság azonban büntethet is.


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online