Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rádiófrekvenciás beavatkozás a jó orrlégzésért

2022-11-16 11:50:45

Valószínűleg Ön a felnőttek azon 45%-a közé tartozik, akik legalább alkalmanként horkolnak, vagy ismer valakit a közvetlen környezetéből, aki horkol. Sokszor a horkolást, mint veszélyt jelző tünetet hiba félvállról venni.

Egyrészt azért, mert a horkoló személy gyakran megfosztja a partnerét a minőségi és pihentető éjszakai alvástól, ami megterhelő lehet. De nem csupán emiatt kellemetlen, hanem mert a horkoló emberek 75%-ának alvási apnoéja van, ami növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A horkolás tünet, amivel törődni kell
A rendszeres horkolók nagy része észleli, hogy az orra helyett szájon át kell lélegeznie alvás közben, és az orrdugulás megszűntetésével a horkolás is drasztikusan csökken.

Számos horkolásgátló spray, tabletta, tapasz és „egyéb csoda gyógymód” létezik már. Ilyen például a teniszlabda trükk is, amelynek az a lényege, hogy a pizsamafelső nyaki részéhez egy labdát erősítenek, és ezáltal próbálják megakadályozni, hogy a horkoló személy a hátán tudjon aludni. Hiszen ilyenkor a nyelve vagy más lágy részei részben elzárják a levegő útját.

Amennyiben Ön nem akarja ilyen házi praktikákra bízni a probléma megoldását, akkor érdemes a Ju-Med Egészségcentrumnál  rádiófrekvenciás beavatkozás elvégzését megfontolni. De haladjunk csak szép sorjában!

Mi okozza az orrdugulást?
Felsőlégúti hurutos betegségek, allergiás nátha, orrcsepp függőség, hormonális változások, alkohol, gyógyszer mellékhatás, szárazság, kémiai irritánsok, vagy az orrüreg anatómiai eltérései is lehetnek a gátolt orrlégzés hátterében. Előzetes fül-orr-gégészeti, esetenként  orr endoszkópos vizsgálat, arckoponya CT, allergiateszt elvégzése szükséges a pontos ok felderítésének érdekében.

Horkolás és alvási apnoe
Mint ahogy már fentebb is írtuk, a horkolás önmagában még nem káros, de lehet az alvási apnoe jele is. Ez az alvászavar okozza azt, hogy néhány másodpercre leáll a légzés, és Ön felébred. Ez pedig kihathat a mindennapjaira. Fáradtnak érezheti magát, nehezen tud majd koncentrálni a munkahelyén vagy az iskolában.

Az alvási apnoéban szenvedők számára a horkolás kezelése egészségügyi kérdés. Mivel ha nem kezelik, súlyosabb problémákhoz vezethet, beleértve a magas vérnyomást, a sztrókot, a cukorbetegséget és a különféle szívproblémákat.


Rádiófrekvenciás beavatkozás

A Ju-Med Egészségcentrum ezen beavatkozása egy helyi érzéstelenítéssel végzett, fájdalommentes eljárás, Ezt lényegében úgy kell képzelnil, hogy egy igen vékony, tűszerű eszközön, az – úgynevezett – sebészeti elektródon keresztül rádiófrekvenciás hullámokat gerjesztenek, amik a puha, duzzadékony szövetekben, a nyálkahártya épségben maradó fedőrétege alatt hegesedést hoznak létre. Ennek következtében az orrkagylók szövetei duzzadásra nem képesek, nem gátolják a továbbiakban az orrlégzést.

Az előnye a többi technikával szemben, hogy ambulánsan is végezhető, így minimális megterheléssel jár. Továbbá az is mellette szól, hogy a beavatkozás másnapjától már teljes fizikai aktivitás engedélyezett, nincsen hosszas lábadozás.

Milyen panaszokon segíthet még?
Ez a beavatkozás az orrlégzés javításán kívül segíthet még, amikor a garat meglazult szöveteit veszi célba és teszi ismét feszessé, illetve megszünteti a nyálkahártya vagy a bőr kisebb elváltozásait is. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online