Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mekkora az esélye annak, hogy kinyisson a máriabesnyői posta?

2022-11-14 10:07:40

Elsősorban a városrészen lakók körében keltett felháborodást és váltott ki tiltakozást, hogy november 11-én – elvileg ideiglenesen – bezárt a máriabesnyői posta. Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e érdemleges változás az ügyben, azonban azt gondoljuk, nem árt számba venni az eddig történteket. Nézzük!

• Október 28-án a Magyar Posta illetékesei bejelentették, hogy az energiafelhasználás csökkentése érdekében 210 településen 366 postahivatal működését ideiglenesen szüneteltetik.  Ebbe a körbe beletartozott a Gödöllő máriabesnyői városrészén (Szabadság út 179.) található posta is.

• Az ott lakók felháborítónak és érthetetlennek ítélték a döntést, és Klement Péter (Szövetség Gödöllőért) önkormányzati képviselő kezdeményezésére petíció aláírásába kezdtek. A tiltakozást személyesen vagy online formában mintegy 800 fő írta alá, mondván: az intézkedés csaknem 10 ezer ember – köztük sok időskorú – mindennapi életét nehezíti meg, netán lehetetleníti el.

• Klement Péter a lakossági tiltakozásról konzultált Vécsey Lászlóval, a gödöllői központú választókerületi kormánypárti országgyűlési képviselőjével, aki november 10-én személyesen kereste fel az ügyben illetékes Fónagy János miniszter-helyettest (Gazdasági Minisztérium), és ismertette vele a besnyőiek kérését, ami a máriabesnyői posta további működtetésének fenntartását szorgalmazta.

• Fontos tudni az ügyben, hogy Fónagy János minden település esetében a polgármesterrel tárgyal, aminek az az oka, hogy a felfüggesztett működésű egységek csak akkor tudnak tovább működni, ha az adott település ehhez támogatást biztosít. Ennek mértékéről és formájáról csak a polgármesterrel tudnak megállapodni.

• A megoldásra váró ügyben szerepet vállalt Gémesi György is, aki az önkormányzat 2019 októberi alakuló ülésén úgy fogalmazott, hogy „34 ezer ember polgármestere szeretne lenni”. A MÖSZ-elnök városvezető levelet írt a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójának, majd egyeztetést kezdeményezett Fónagy Jánossal. Gémesi közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy a megbeszélés időpontja november 16., szerda. Bejegyzése végén azonban a város első embere azt is felvázolta, hogy tudomása szerint a teljes működési költség (beleértve a béreket is) felét kellene állni az önkormányzatnak ahhoz, hogy a besnyői posta újra kinyisson. A polgármester hozzátette:
„Ugye, nem gondolják komolyan ott fenn, uraim, hogy a jelenlegi kivéreztetett, energiaválságos helyzetben (mikor Gödöllő városa közel 1 milliárd adót fizet az államnak) ezt ki tudjuk fizetni?”

A máriabesnyői posta esetleges megmenekülésének története innen folytatódik…

Frissítés! November 16-án lezajlott az egyeztetés Fónagy János és Gémesi György között, ami nem vezetett eredményre. A máriabesnyői posta újbóli megnyitására csak abban az esetben nyílik lehetőség, ha ennek – akár több tízmillió forintos nagyságrendben mérhető – költségeit jelentős részben átvállalja az önkormányzat. A városvezetés egyelőre 500 ezer forintot tesz félre erre a célra, arra az esetre, ha mégis lenne realitása az újranyitásnak.
November végére az is kiderült, hogy a máriabesnyői posta újranyitásának költsége mintegy 40 millió forintba kerülne, aminek a felét a városi költségvetésből kellene biztosítani. Gémesi György erre azt mondta: ebben a válságos helyzetben Gödöllőnek erre a célra nincs felhasználható anyagi forrása.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online