Vissza normál nézetbe Nyomtatás

3 tényező, ami befolyásolja a zenehallgatás élményét

2022-11-12 11:51:22

A zenehallgatás némelyek számára nemcsak egy sima hobbi, hanem egy szenvedély. Ők azok, akik nem elégednek meg a végtelenségig tömörített, „lebutított” digitális hangforrásokkal, akiknek az igényeit nem szolgálja ki egy filléres fülhallgató vagy a laptop beépített hangszórója, hanem komoly összegeket áldoznak arra, hogy kiépítsék álmaik hangrendszerét.

És milyen igazuk is van, hiszen a zenehallgatás teljesen más élményt nyújt, ha profi módon űzzük! De vajon melyek azok a tényezők, amiken áll vagy bukik a siker?

Kábelezés
Felejtsük most el a Bluetooth-ot, Wi-Fit-t és az egyéb vezeték nélküli technológiákat! Ezek ugyanis közel sem képesek olyan jó minőségben továbbítani a jeleket, mint a Stream Audio termékkínálatában is fellelhető prémiumminőségű kábelek!

De nem elég, ha csak annyit mondunk, hogy „rendben, akkor maradok a vezetékes összeköttetés lehetőségénél”, hiszen kábel és kábel között is rengeteg a különbség, így a kép ennél sokkal árnyaltabb!

Például, már az sem mindegy, hogy az erősítő milyen tápkábelen keresztül kapja az áramot. Sokan nem gondolnák, de már az is hallható változást okozhat a minőségben, ha a gyári vezetéket lecseréljük egy jobb minőségű darabra, így az erősítő megmutathatja, mire képes igazán.

Itt jön a következő lépés, az erősítőt és a hangfalakat összekötő kábelek kérdése. A vezetékek feladata ebben az esetben nem kisebb, mint az erősítőből érkező jelek torzításmentes továbbítása, amiben egyaránt szerepet játszanak a felhasznált alapanyagok, az összeszerelés minősége, illetve a hangfalakkal és az erősítővel történő kompatibilitás.

Egy profi hangrendszer összeállítása nem kis feladat, ezért hacsak nem vagyunk saját magunk is szakértői a témának, akkor vegyünk részt egy szaktanácsadáson, ahol segítenek kiválasztani a megfelelő készülékeket és kiegészítőket – beleértve természetesen a kábeleket is!

A hangforrás
Azaz, maga a zene. Bár manapság sokan megelégszenek – például – a YouTube-on fellelhető videós zeneszámok hallgatásával, de az érzékeny fülű emberek számára nem kérdés, hogy ezeknek a minősége igen lebutított.

Erre azért van szükség, hogy a fájl mérete kisebb legyen, és a feltöltés, illetve a lejátszás ne igényeljen akkora sávszélességet, de ennek oltárán sajnos fel kell áldozni a dinamikatartomány nagy részét.

Aki azonban már hallgatott profi hangmérnökök által rögzített felvételt tömörítésmentes formátumban, az alighanem megdöbbent a különbségtől. Ezért ha valóban ki akarjuk élvezni a prémium hangrendszerünk teljesítményét, akkor ne legyünk restek a zenéket is a megfelelő minőségben beszerezni!


A helyiség akusztikája

Ha fejhallgató helyett hangfalon keresztül hallgatunk zenét, megjelenik még egy fontos tényező, az adott helyiség akusztikája. Ezt befolyásolja a szoba mérete, belmagassága, és természetesen még a berendezése is. A legjobb hanghatást akkor érhetjük el, ha a hangfalakat a megfelelő pontokon helyezzük el, aminek a megállapítása szintén szakértelmet igényel.

Ha viszont egyszer sikerült megvalósítani, akkor a zenehallgatás új dimenzióit tapasztalhatjuk meg. Sok sikert! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online