Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit érdemes tudni a salátákról?

2022-10-12 18:48:28

A nyers zöldségek, saláták nagyon egészséges összetevői étrendünknek, hiszen nem történik rajtuk hőkezelés. Következésképp megtartják az értékes tápanyagokat, vitaminokat, amiket bőségesen tartalmaznak.

Saláták elkészítése

Alapvetően főzés nélkül kerülnek felhasználásra ezek a finom zöldségek. Elsősorban Kínában van hagyománya a főtt salátából készült ételeknek. Akadnak háziasszonyok itthon is, akik salátalevest vagy főzeléket is feltálalnak.

Hazánkban hagyományosan savanyúságként fogyasztjuk, de egyre elterjedtebb köretként való felszolgálása is. Szendvicsek és burgerek kitűnő hozzávalója is lehet.

Egészséges és alacsony kalóriatartalmú smoothie italok, valamint különböző innivalók is készülhetnek belőlük. A Zöldlevelecske Salátaműhely hidegen préselt gyümölcslevek ajánlatában szerepel például a spenót, mint összetevő.

Ehetünk salátát ebédre vagy vacsorára, főételként vagy étvágygerjesztő előételként egyaránt. Nagyon népszerűek és finomak a különböző gyümölcsökkel tálalt saláta-összeállítások is. Nem utolsósorban ételek díszítésére is sokoldalúan alkalmazhatjuk. Amellett, hogy mutatós, el is fogyaszthatjuk az egészséges díszítőelemeket.

A salátareceptek nemcsak zöldségeket tartalmazhatnak. Feldobhatjuk, dúsíthatjuk őket – például – sovány húsokkal, hüvelyesekkel, magvakkal, sajttal, diófélékkel, sonkával, tojással vagy tofuval. Egy ínyenc öntet pedig méltó megkoronázása művünknek.

Miért jó a saláta a szervezetünknek?

Érdekes, hogy a magyar nyelvben milyen lekicsinylő vonatkozásban is használjuk a „saláta” szavunkat. Rendetlen gyermekek könyvei, füzetei szoktak saláta titulust kapni, utalva a papírlapok kuszaságára.

A szósaláta értelmetlen mondatok, szavak gyűjtőfogalma. Érdekes, mintha a saláta értelmetlen lenne. Csak egy tányérba összedobált kaotikus étel volna?

Ennél sokkal nemesebb a szó valódi jelentéstartalma. A vitamindús fejes saláta fontos tápanyagokkal látja el szervezetünket. Ezek hatása többek között a bőr megóvása és revitalizálása, a méreganyagok eltávolítása. A hajra is kiváló hatással van gazdag ásványianyag-forrása miatt.


A saláta tárolása és előkészítése

A saláta frissességének megőrzése érdekében mosatlanul érdemes tárolni egy zárt edényben a hűtőszekrényben vagy mindenképpen hűvös helyen. Így sem túl sokáig. Lehetőleg ne tegyük gyümölcsök közelébe, mert hamarabb megbarnulhatnak.

Felhasználás előtt elengedhetetlen a saláta alapos átvizsgálása. Nézzük meg, nem találunk-e benne esetleg rovarokat, vagy bármilyen egyéb szennyeződést. Ezektől egyúttal szabadítsuk is meg.

Távolítsuk el a hervadt vagy megbarnult leveleket, és a maradékot tiszta vízzel gondosan mossuk meg. Szárítás után pedig már készíthetjük is belőle az ínycsiklandozó fogást. Jó étvágyat! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online