Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Húsz éve lett díj Varga Árpád gödöllői vállalkozók megbecsülését szorgalmazó ötletéből

2022-09-23 18:04:54

Varga Árpád neve több szálon is bevonult a gödöllői köztudatba. Ezek közül az egyik a közéleti szerepvállalása, hiszen 1994 és 2019 között önkormányzati képviselőként tevékenykedett. Tette ezt a Gémesi György által is fémjelzett Gödöllői Lokálpatrióta Klub képviselőcsoportjának KDNP-s tagjaként. Képviselői munkássága során számos közcélú felajánlást tett, és az ő nevéhez fűződik a Gödöllő Vállalkozója díj alapításának ötlete is. Ennek immár 20 esztendeje. Varga Árpád az elmúlt három évben háttérbe vonult, de a díjalapítási évforduló kapcsán felkerestük, és egyéb kérdésekre is kitekintő beszélgetésre invitáltuk.

-  Idestova három esztendeje, hogy nem vagy tagja a gödöllői képviselőtestületnek. Megbántad, hogy nem indultál el 2019-ben, vagy inkább örülsz annak, hogy leadtad az ezzel járó kötelmeket?
- A helyi várospolitika megváltozott körülményei miatt döntöttem úgy hogy nem indulok. Idővel azonban rájöttem, hogy – hitemet és pártszimpátiámat megtartva – képviselői funkció nélkül is hasznára tudok lenni azoknak, akik számítanak tapasztalataimra, segítségemre.

- Húsz esztendeje, 2002-ben hívta életre a városvezetés a Gödöllő Vállalkozója díjat, amit szeptember közepén szoktak átadni. Idén ez 22-én történt meg.  Miért fogalmazódott meg benned, hogy kell egy ilyen elismerő cím is a településen?
- Azért mert sokféle díj volt már a városban: díszpolgári, városért díj, orvosok, pedagógusok, sportolók díjazása, és folytathatnám a sort. Azonban azok, akik egyébként régóta a művészetre, a kultúrára és egyéb helyi kezdeményezésekre sokszor adták a támogatásukat, akár a szakmájukhoz kötődő munkájukkal, akár anyagi dotációval, nevezetesen: az iparosok, „maszek” vállalkozók, őket nem értékelte és nem becsülte meg az önkormányzat kellő módon. Ezért kértem, hogy alapítsuk meg a vállalkozói díjat.

- A helyi közéletet régebben követők még emlékezhetnek rá, hogy a díj alapításakor vitát váltott ki, hogy milyen nagyságrendű és milyen jellegű vállalkozások érdemelhessék ki a város címerével ékesített asztali zászlót és a bronzplakettet. Ráadásul, arról is döntés született, hogy ezzel a díjjal nem jár pénzjutalom. Mi a meglátásod: betölti még mai is a szerepét a díj, vagy felhígult a jutalmazotti kör és ezzel az elismerés jelentősége, komolysága is?
- Szerintem Gödöllő városa bővelkedik még mindig olyan vállalkozókban, vállalkozásokban, akik megérdemelnék, vagy megérdemlik a vállalkozói díjat. Persze, az idők folyamán a vállalkozások is megváltoztak, és a vállalkozói díj kiírása is némileg módosult, ám az eredeti szándék nem változott. Azt, hogy a díjjal nem jár pénzjutalom, többször nehezményeztem, de azt sikerült elérni, hogy a díjazottaknak legalább erkölcsi elismerésben lehessen részük.

- Senkit meg nem bántva, miként vélekedsz arról, hogy volt olyan díjazott, akinek a méltatásában érvként, mondhatni, érdemként említették a lokálpatrióta klubosok újságának tett rendszeres felajánlásokat.
- Nagyon sokan támogatják az újságot, de nem mindenki kap vállalkozói díjat. Ez nem volt jó érv a díjazott méltatásánál, de semmit sem von le a díjazott és az általa végzett munka értékéből, miszerint: a városban köztiszteletben álló cég vagy személy, aki közmegelégedésre végzi tevékenységét, és a város lakóit közvetlen vagy közvetett módon szolgálja.

A büszke nagyapa, Varga Árpád 10. unokájával, Zéténnyel

- Visszatérve a közéleti szerepvállalásra, mint a KDNP helyi szervezetének vezetője részt vállaltál a kormánypárti jelölt tavaszi kampányában. Ezt nem igazán nézte jó szemmel Gémesi György polgármester, aki közösségi oldalán tett bejegyzésében – finoman fogalmazva – rosszallását fejezte ki.  Miként reagáltál, amikor megláttad ezt a bejegyzést?

- Bevallom, meglepődtem, amikor megmutatták nekem a bejegyzést. Egy ideig bosszantott, hogy mire ragadtat egyeseket a nagypolitikai csatározás, de idővel sikerült lehiggadnom. Azt gondolom, nincs értelme, hogy minősítsem a történteket, hiszen a FIDESZ-KDNP pártszövetség létrejötte óta a KDNP Gödöllői Szervezetének tagjai és szimpatizánsai a parlamenti választásokon mindig támogatták a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselőjelöltjét, hiszen hitünk, nézetünk és elveink alapján ez a pártszövetség képviseli leghitelesebben a keresztény nemzeti értékeinket határainkon innen és túl.

- Gondolom, ha nem is minden percben, de követed a gödöllői közéleti történéseket. Ha arra kérnének, hogy adj tanácsot: mi lenne a legfontosabb, amit mondanál a Fidesz-KDNP által támogatott önkormányzati képviselőknek, és mit a Bajkó Norbert szavazatával voksolási többségben lévő lokálpatrióta klubos városatyáknak?
- Helyesen mondtad: nem minden percben követem a helyi fejleményeket. Úgy gondolom, szolgáltam eleget a helyi közéletben, amitől tudatosan, egyre jobban eltávolodok. Nehéz megfogalmazni azokat a dolgokat, ami miatt az ember megcsömörlik. Csak olyan dolgokban akarok részt venni, amikben hitem és lelkiismeretem szerint segíthetek. Nem gondolom, hogy a mostani képviselők közül bárkinek is szüksége lenne a tanácsomra, a gödöllőiek pedig mintegy másfél év múlva eldönthetik, hogy melyik a követendő út számukra.

- Szavaidból az érződik ki, hogy bőven maradt még benned lendület és motiváció. Mi tartja „életben” ezeket a jó tulajdonságokat?
-
Hála Istennek, van szép családom, feleségem, fiaim menyeim, és 11 fantasztikus unokám, akikre nagyon büszke vagyok, akikért érdemes nap mint nap imádkozni és dolgozni.


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online