Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn is tenni kell, és nem rettegni a bringalopások ellen

2022-06-14 15:58:45

Megérkezett a kerékpáros szezon, egyre többen veszik elő kerékpárjaikat vagy a rollert és munkába, iskolába vagy hétvégi kirándulásra indulnak. Egyre népszerűbb a kerékpáros turizmus, amihez a kerékpáros utakat folyamatosan fejlesztik, bővítik. Pest megyében több száz-, míg Gödöllőn több tíz kilométer kerékpáros út áll a sportolni vágyók rendelkezésére. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának hasznos tanácsai!

A kerékpár közlekedési eszköz. Ez azt jelenti, hogy a járművekre vonatkozó közlekedési szabályokat be kell tartani. A roller nem számít közlekedési eszköznek, ettől függetlenül használata szintén óvatosságot és nagy körültekintést igényel, hogy ne történjen baleset

Cikkünkben azonban nemcsak a közlekedési szabályok fontosságára és azok betartására szeretnénk felhívni a figyelmet, hanem arra is, hogy miként előzhetők meg a kerékpár-, illetve rollerlopások.

Napjainkban a legrosszabb dolog, ami történhet, hogy reggel felébredsz, és nincs ott a bringád, ahol hagytad. Ne rettegj, hogy ellopják, inkább tegyél ellene!
• Kerékpárját, rollerét soha ne hagyja őrizetlenül! A tolvajnak két perc is elegendő!
• Ha kerékpárját az utcán leállítja, mindig tegyen rá lakatot, biztonsági láncot! A kerékpárzár minősége álljon arányban a kerékpár árával. A lábbal hajtható rollerek nagy előnye, hogy könnyen összecsukhatók, így bárhova be lehet vinni őket.
• Keressen forgalmas helyet, ahol nagy a gyalogos forgalom, mert a nagy tömeg elriaszthatja a tolvajt!
• Lehetőség szerint a kerékpár vázrészét zárja oda valamilyen nehezen mozdítható tárgyhoz!
• Ismerje a kerékpár alvázszámát, egyedi azonosító jeleit, mert esetleges lopás esetén ezzel segítheti a nyomozást! A lábbal hajtható rollerre valamilyen titkos jelet rakhat, így eltulajdonítása esetén – ha még viszont látja bármikor – könnyebben felismerheti.
• Nagyobb értéket képviselnek az elektromos rollerek, melyet elsősorban a gyorsabb városi közlekedés érdekében vásárolnak. Nincs szükség motorkerékpár vezetői engedélyhez sem, 14 éves kor felett, bukósisakban bárki használhatja. Ugyan ez is összecsukható, azonban a súlya miatt nem lehet „csak úgy” felkapni és bevinni bárhová. Ezért érkezés után gondoskodni kell a biztonságos parkolásról, tárolásról!


Vásárlás során

• Mindig megbízható üzletből, személytől vásároljon kerékpárt, rollert! A valós értéknél jóval kedvezőbb áron kínált portéka legyen gyanús! Főként, ha papírokkal sem rendelkezik. Ugyanis, előfordulhat, hogy bűncselekményből származó kerékpárt vagy rollert kínálnak önnek eladásra.
• Ha a kerékpár alvázszáma ki van köszörülve, semmiképpen se vegye meg! Jelezze a rendőrség felé, hogy ki, mikor, mennyiért és milyen kerékpárt kínált eladásra önnek!
• Akinek tudomása van arról, hogy az eladásra kínált kerékpár, (elektromos) roller bűncselekmény elkövetéséből származik, és ennek ellenére megveszi, orgazdaság bűncselekményt követ el!

A rendőrség 2015-ben indította el a Bike Safe elnevezésű kerékpár regisztrációs országos programját, aminek során lehetőség van egyénileg vagy a rendőrség közreműködésével regisztrálni a kerékpárokat ezen az oldalon. Amennyiben ezt szeretné igénybe venni, kérdezze meg a lakhelyéhez legközelebb található rendőrkapitányság illetékesét (Gödöllőn a Petőfi Sándor utca 6-10. szám alatt • telefon: 06-28-524-600) arról, hogy mikor lenne lehetőség arra, hogy ezt a szolgáltatást igénybe vegye!

Ha mégis baj történik, hívja a 112-es, ingyenes rendőrségi segélyhívó számot!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online