Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Közelíti az egymilliós átlagot a gödöllői közcég-vezetők jutalma

2022-05-23 17:20:21

Amint arról korábban hírt adtunk, a papírok tanúsága szerint a hat gödöllői közcégből öt zárta nyereséggel a mögöttünk hagyott, jelentős részében koronavírus-járvánnyal terhelt esztendőt. A képviselőtestület tagjainak többsége ezúttal úgy döntött, különbséget tesz (differenciál) az ügyvezetők – átlagát tekintve, valamivel több mint 973 ezer forintos – jutalmazásában. Hogy mi lett a határozatok eredménye? Íme, a kedvezményezett direktorok névsora és a különpénz összege:

• Hatolkai Máté (Kalória Nkft.) bruttó 1,6 millió forint (2 havi jutalom)
• Geiger Tibor (Távhő Kft.) bruttó 1,2 millió forint (1,5 havi jutalom)
• Major Tamás (Erzsébet királyné Szálloda Kft.) bruttó 1,2 millió forint (1,5 havi jutalom)
• Lukács Gábor (VÜSZI Nkft.) bruttó 800 ezer forint (1 havi jutalom)
• Kovács Balázs (Művészetek Háza Nkft.) bruttó 800 ezer forint (1 havi jutalom)
• Fekete Zoltán (Piac Kft.) bruttó 240 ezer forint (1 havi jutalom)

Azon túl, hogy a jutalmazás – elvileg plusz teljesítmény honorálására vonatkozó – fogalmát nem mindenki értelmezi ugyanúgy, érdemes néhány kiegészítést/megállapítást fűzni a polgármesteri döntéshez. Nevezetesen:
• A piaccég mindennapjait részmunkaidőben (4 óra) irányító Fekete Zoltán tavaly februártól foglalkoztatási jogviszony keretében látja el teendőit, értelemszerűen – kvázi – félpénzért.
• Lukács Gábor úgy kapott egyhavi jutalmat, hogy tavaly szeptember elejétől vette át elődjétől, Domonkos Ernőtől a „városüzemeltető cég” irányítását.
• A hat önkormányzati társaság közül csak a Művészetek Háza volt veszteséges 2021-ben, ám, amint az a polgármesteri indoklásban szerepel: „a kft. a feladatát teljesítette, így az ügyvezető részére jutalom kifizetését javasoljuk”.

Mivel az ügyvezető igazgatók jutalmazásáról a gazdasági társaságok beszámolóinak elfogadásával együtt, közös csomagban határoztak a képviselők, a grémium tagjainak nem volt lehetősége elválasztani a cég gazdálkodására és a vezetők javadalmazására leadott voksokat. Ráadásul, kisebb, indulatoktól sem mentes vita is kialakult a jutalmazásról.
Kolozs Csaba (Szövetség Gödöllőért) hiányolta az egyértelmű feltételrendszert, és arról érdeklődött, hogy milyen elvek szerint kapnak jutalmat az ügyvezető igazgatók: van-e valamilyen képlet vagy döntési mechanizmus erről?
Gémesi György úgy reagált, hogy az ügyvezetők jutalmazása döntően szubjektív megítélés kérdése. A kérdés valójában az, hogy a képviselők megvannak-e elégedve az igazgatók munkájával, vagy nem. Aki igen, támogatja, aki nem, elutasítja – fogalmazott a polgármester.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online