Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Így készülhet fel egy adóellenőrzésre

2022-05-18 11:51:56

Nem mindegy, hogy mennyire felkészülten ér minket egy adóellenőrzés. Ha megfelelő képviselettel kapunk egyet, akkor jó eséllyel nem lesz gond. De ahhoz, hogy ez így is legyen, nem hanyagolhatjuk el a felkészülést. Mutatjuk is, hogy mire gondolunk!

Miért és mikor kaphatunk adóellenőrzést?
Nem mindenki egy alapos adótanácsadás után kap ellenőrzést. De, mégis, mi alapján dől el, hogy mikor jönnek minket ellenőrizni?

Az adóhatóságnak van egy nagyon komplex kockázatelemző rendszere, mely segít nekik az adózók kiválasztásában. Ez egy elég bonyolult informatikai rendszer, mely adathalmazai folyamatosan bővülnek. A rendelkezésre álló adatokat elemezve kiértékel mindenkit, majd különböző kategóriákba kerülünk. Ezek alapján pedig kijelöli azon adóalanyokat, akik potenciálisan ellenőrzésre javasoltak.

Ha kijelölnek, mindenképp szakemberhez kell fordulni?
Gondolnánk, hogy ez attól függ, hogy mivel kapcsolatban kerestek fel minket, és mennyire vagyunk képben a vállalkozásunkkal. Ha te is így gondolod, akkor jobb lesz ezt még egyszer átgondolni.

Léteznek olyan egyszerű ügyek, amiknél elhiszi az érintett, hogy ő maga is tud mindent, nem érhetik meglepetések. Azonban azt javasoljuk, hogy semmiképp se mulaszd el szakember segítségét kérni. Már csak azért sem, mert az ő díja eltörpül amellett, amekkora elkerülhető büntetéseket kaphat egy cég.

Sajnos sok buktatója lehet egy ilyen ellenőrzésnek. Épp ezért legalább egy tanácsadáson érdemes átbeszélni az ügyet egy szakértővel. Így máris képbe kerülünk, hogy mik a jogaink és kötelezettségeink, mire számítsunk. Itt tudhatjuk meg azt is, hogy mit tehetünk, ha számunkra nem kedvező a záró megállapítás. Ha ezt megbeszéltük, meg tudjuk hozni a felelős döntést, hogy mi magunk vágjunk-e bele, vagy megbízzuk a szakembert a képviseletünkkel.

Ne utólag akarjunk felkeresni egy szakértőt, mert úgy már semmit sem tehetünk. Lezárt időszakunk keletkezik, melyhez megállapítások és bírságok is kötve lehetnek.


Képviseltessük magunkat már az elejétől

Vannak olyan eljárások, amik több évet ölelnek át, esetleg még a partnereinket is érintik, vagy nyilatkozattételre szólítanak fel. Ezeknél már az elején, a megbízólevél átvételekor érdemes a megfelelő képviselőt felkeresni. Itt nagy iratanyagot kell átnézni, több partner nyilatkozatát is össze kell hangolni, és szükség lehet egy megfelelő koncepcióra is. És a határidő az határidő!

Ki lehet jó képviselő?
Először a könyvelőnk jut eszünkbe. Nála jobban csak nem érti senki a számainkat, az iratainkat, gondoljuk. Ez is egy szempont, de nem az egyetlen.

Egy adóhivatali ellenőrzésnél nem csak a könyveléstechnikai felkészültség számít. Fontos a lényeglátás, az összefüggések átlátása, a gyors reakció és a revizorral való sikeres együttműködés is. Ne feledkezzünk el a határidőről sem, mely pl. adóbevallások idején gondot okozhat egy könyvelőnek. De ismerni kell az adójogszabályokat és az eljárási lépéseket is.

A legjobb, ha egy adótanácsadással foglalkozó céget bízunk meg a képviseletünkkel. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online