Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Impresszionistákat a falra!

2022-05-11 17:48:22

Az impresszionizmus az első kimondottan modern művészet a festészetben, ami az 1800-as évek második felének kezdetén bontogatta szárnyait. Az impresszionisták a pillanatnyi benyomást örökítették meg, játékos, könnyed, szinte már elnagyolt ecsettechnikával.

Talán ezért is nevezhetjük őket a fény festőinek. Mi jellemző az impresszionistákra? A színek és a fények festői voltak. Tiszta színeket használtak, szabálytalan kompozíciókat alkottak, olykor vázlathatást keltő módon.

Az impresszionizmus úttörői

Az impresszionizmus az impresszionista kifejezésről kapta a nevét. Kialakulásának úttörői Monet, Manet, Renoir, Cezanne, Boudin, Degas, Cassat, Morisot voltak. Edouard Manet példa volt a fiatal festők számára, mert az addig megszokottól merőben más és újszerű munka módszerével, technikájával utat mutatott.

Amennyiben rajongsz az impresszionista alkotásokért, és szívesen látnád otthonod falain, Monet Kék tavirózsák vagy A Szajna elágazása, esetleg bármelyik impresszionista festő remekművét, akkor mindenképpen a Vaszonkepem.hu minőségi vászonképét tedd a falra! Innen megrendelheted művészi festővászonra nyomtatva, tetszőleges méretben.

Szabadban szabadon

A külvilág festése volt a legfontosabb az impresszionista festők számára, mert a szabadban hangsúlyosabb volt a természetes fény. A szabadban sokkal jobban tudták hangsúlyozni a vibráló színeket és a fény hatásait. Ugyanakkor szívesen dolgoztak szürkületben is, mert ilyenkor a fény-árnyék hatást jobban tudták tanulmányozni.

Nem használtak fekete festéket, az árnyékok kiemelésére kéket és lilát használtak, így ábrázolták az ég visszaverődését. Igyekeztek megragadni a pillanatot, ezért gyorsan kellett dolgozniuk. Mivel a fények és árnyékok folyamatosan változnak, bármilyen gyorsan is festettek, sokszor kellett az emlékezetükből felidézni a látottakat.

A gyors és laza ecsetkezelés hatására a festmények befejezetlennek tűntek az addig megszokotthoz képest. Ők szó szerint impresszionisták voltak, mert a benyomásaikat rögzítették a vászonra. Sokszor bolondnak tartották őket, mert az akkori korban nevetségeseknek tűntek az impresszionista alkotások, hiszen teljesen különböztek az addig megszokott festészeti módszerektől.


3D-s hatás

A festéket jellemzően a még nedves festékrétegre vitték fel ecsettel, ezáltal érték el, hogy a szélek elmosódtak, összefonódtak. A nedves festékrétegek száradása után a képek szinte háromdimenziós hatásúnak tűntek.

Jellemzően nem a palettán keverték a színeket, és gyakran használták a komplementer színeket egymás mellé festve, ezzel erősítve a kiegészítő színek harmóniáját.

A vászonra nyomott impresszionista képpel otthonodba – akár a gödöllőibe is – varázsolhatod a híres galériák hangulatát. Teheted akár a nappali falára, a hálószobába a komódra vagy falnak is támaszthatod egy keskeny polcon, mindenhogy jól mutat. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online