Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Digitalizáció a mindennapokban: hová tart a jövő?

2022-04-29 16:26:50

Jelenleg a technológia fejlettsége és folyamatos fejlődése által az ipar 4.0 korszakát éljük, ami nem csak a gazdaságot, a társadalmat, hanem az élet minden szegmensét erősen befolyásolja. Ma már olyan alapvető területek, mint az egészségügy, oktatás, építőipar vagy a termelés sem képes működni a digitalizáció nélkül. De, mit jelent az ipar 4.0, hogyan változott meg a mindennapi életünk a digitalizáció hatására és miként alakul a jövő a technológiai fejlődés által? Többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

Digitális forradalom – kezdetektől a jelenig
Mit értünk digitalizáció alatt és hogyan alakította át mindennapi életünket? – merülhet fel bennünk a kérdés. A digitalizáció alapvetően olyan társadalmi és technológiai folyamatokat jelent, amelyek révén az eszközök széles körben elfogadottá váltak és integrálásra kerültek a gazdasági folyamatokba. A digitalizáció alapját a 20. század második felében tették le, az áttörést a kettes számrendszerbeli leképezés, azaz: a digitális technológia megjelenése jelentette. Az újítás hatalmas változást hozott gazdasági szempontból, majd a számítógépes technológiájának innovációja hozta el a széles körű elterjedéshez szükséges gazdaságos megszületése, melynek köszönhetően többek között olyan mindennapi dolgokat kaptunk, mint a számítógépes hálózatok, az internet, a mobiltelefonok vagy a digitális televíziózás elterjedése.

Jelenleg – ahogy már említettük – a negyedik ipari forradalom közepén járunk. Az ipar 4.0 alatt olyan fizikai és digitális technológiát értünk, mint a fejlett elemző rendszerek, a mesterséges intelligencia és a dolgok internete (IoT), és amik kombinálásával lehetőség nyílik a digitalizáció adta lehetőségek kihasználására, több és pontosabb információ birtoklására üzleti szempontból. Az ipar 4.0 elnevezés az élet sok más szegmensének is mintaként szolgált, így beszélhetünk mezőgazdaság 4.0-ról vagy építőipar 4.0-ról is.

Technológia a mindennapokban
Szinte már nincs ember, aki ne használja a technológiát mindennapjai során. Ma már magától értetődő, hogy a kommunikáció, az érzelmi- és társas élet az internet, a mobiltelefon és más digitális eszközök segítségével, egymással és a nyilvánossággal megosztva történik. De szintén nem választható külön a technológiától a közlekedés, a politika, de az egészségügy sem. A digitális eszközök ilyen szintű integrálásának célja, hogy a társadalomban felmerülő igényeket kielégítsék az emberek és ahol csak lehet, ott megkönnyítsék mindennapjaikat. Ma már azt mondhatjuk, hogy a technológia szerepet játszik az emberi szervezet és a társadalom fejlődésében, hiszen beavatkozik és formálja többek között a gazdaságot, a társas kapcsolatokat, az ipart a mindennapi élet egyéb aspektusai között.


Átformálódik a mindennapi élet

Ha megállunk egy pillanatra, akkor eddig még csak filmekben látott újítások kibontakozásának lehetünk szemtanúi, ilyen – például – a kiterjesztett valóságnak is nevezett AR, a mesterséges intelligencia vagy a metaverzumok. Azt, hogy mikor tevődhet át teljes egészében mindennapi életünk az online világába, még korai megmondani. Számos etikai és technológiai korláttal állnak szemben a fejlesztők, amikre megoldást kell találni, ám a legtöbben úgy vélik, hogy hamarosan az internet egy újabb izgalmas réteggel bővítheti a fizikai világot. Forrás: Rackhost.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online