Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Milyen lámpa kell a fürdőszobába?

2022-04-15 17:09:31

A fürdőszobai megvilágítással sokan nem törődnek, pedig itt igazán fontos szerep jut az egyes fényforrásoknak. Funkciótól függően többféle lámpát is érdemes elhelyezni itt, mert ezzel megkönnyítjük a mindennapi teendőket, továbbá a relaxáláshoz is kellemes légkört tudunk teremteni.

A fürdőszobai lámpák
Alapvetően a fürdőszobai lámpák két nagy csoportba sorolhatók: vannak a feladatvilágítók és a kiegészítő fényforrások. Mindkettőre szükség van, ha hangulatos, de élhető fürdőszobát szeretnénk berendezni.

Mindkét fényforrásnak más a funkciója: a feladatvilágítás arra jó, hogy nagy fényerőt biztosítson bizonyos feladatok elvégzéséhez. Tipikusan ilyen a sminkelés vagy a borotválkozás, ahol az erős fény elengedhetetlen.

Az ambient – vagy más néven kiegészítő – világítás célja a sejtelmesség megteremtése, a pihenéshez szükséges fények biztosítása. Néha ez is elegendő: egy forró esti fürdő vagy egy gyors fogmosás esetében nem kell fényárban úsznia az egész helyiségnek. Mindig elég azt a világítást felkapcsolni, mely a céljainkat szolgálja.

A feladatvilágító lámpák
A feladatvilágító lámpák erőteljesebbek, fényerejük nagy. A tükrök fölé vagy mellé mindenképp kelleni fognak. Ezek egyszerűen, könnyen beszerezhetők: a Homelux lakberendezési áruház honlapján rengeteg modern fürdőszobai lámpa található, mind jól beilleszthető egy dizájnos helyiségbe. De a rusztikus stílus kedvelőinek is érdemes itt szétnézniük, mert többféle, kerámiabúrával készült, szép fali lámpa is kapható náluk.

Az ilyen lámpák célja, hogy fényükkel segítsék a napi tevékenységeinket, nem kell az egész helyiséget bevilágítaniuk. Specifikusan egy területet emelnek ki, ez lehet a fürdőszobatükör vagy a zuhanyzó. Erre a két helyre kimondottan szükséges lámpát elhelyezni, hiszen a fürdés, illetve a sminkelés, borotválkozás a fő tevékenységünk ebben a helyiségben.

Bizonyos esetekben egy-egy különleges tárgyat, exkluzív bútort, kiegészítőt is állíthatnak a figyelem középpontjába a feladatvilágítók: például, egy térkád fölött elhelyezett fali lámpa nagyon csábító.

Az ambient világítás
Már a neve is különleges a másik megvilágításnak: a pihenést, lazítást szolgáló ambient világítás célja a feladatvilágítók támogatása. A modern lakásokban – így a modern fürdőszobában is – megjelent a fényforrásoknak ez a változata. Nagyon praktikus, hiszen használata nem károsítja a szemet, ezzel megvilágíthatók a sötétebb, eldugottabb részek is.

Tipikus megjelenési módja az ambient világításnak a LED szalag. Ez az öntapadós csík felhelyezhető a tükör oldalára, a nyílászárók környékére vagy a szekrények tetejére is. Misztikusabb, visszafogottabb hangulatot áraszt, ha csak ez világít: relaxáláshoz tökéletes.

Arra kell figyelni a beszerelésükkor, hogy víz ezeket sem érheti! A fürdőszobában amúgy is be kell tartani a szigorú biztonsági előírásokat, így mindenképp beszéljünk egy villanyszerelővel, mikor a fürdőszobai világítást megtervezzük. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online