Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egyedülálló génbanki fejlesztések valósultak meg Gödöllőn

2022-02-19 17:49:01

Az elmúlt esztendő utolsó napján lezárult a Kárpát-medencei őshonos haszonállatfajok, -fajták és -ökotípusok XXI. századi génbanki stratégiájának tudományos megalapozása és fejlesztése elnevezésű pályázat, amiben a Gödöllőn található (Isaszegi út) Nemzeti Biodiverzitás- és génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete (NBGK HGI, mint konzorciumvezető), valamint a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem munkatársai vettek részt.

A 659,1 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatás révén megvalósult projekt elsődleges célkitűzése az volt, hogy Magyarországon megalapozza az őshonos haszonállatfajok, -fajták és ökotípusok génbanki megőrzését a legszélesebb körben, azaz a mézelő méhtől a baromfifajokon át egészen a szarvasmarháig. A megőrzendő populációk begyűjtésén és felszaporításán túl, a minőségi génmegőrzés érdekében széleskörű kutatómunkát is végeztek a konzorcium résztvevői.

A 4,5 éves pályázati időtartam alatt a konzorcium bővítette az NBGK HGI élő baromfi génbankját és továbbfejlesztette emlős haszonállat nukleusz populációkkal. Az erdélyi tájfajták élőhelyükön történő megőrzésével létrehozta egy két helyszínen működő (Erdély, NBGK HGI Gödöllő) élő génbank alapjait. A hazánkban egyedülálló mélyhűtött baromfi génbankot további szaporítóanyag és genetikai minták tárolásával bővítette. A fejlesztés eredményeként jelenleg összesen 12 faj, 37 fajta 18.244 darab mintáját tárolják a génbankban.


A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló pályázat legkiemelkedőbb eredményei közé tartozik, hogy
• naprakész adatbázis készült az in vitro génbanki minták nyilvántartására,
• ondómélyhűtési protokoll készült a magyar kutyafajták, a pannon méh és a rézpulyka szaporítóanyagának tárolásához,
• kidolgoztak egy általános protokoll- és kritériumrendszert a házityúk ősivarsejt vonalak alapítására, minőségbiztosítására és génbanki megőrzésére,
• ultragyors fagyasztási protokoll készült a naposkori baromfi ivarszerv-szövetek mélyhűtéses tárolásához,
• molekuláris genetikai felmérés készült az őshonos magyar tyúkfajták és a pannon méh genetikai variabilitásáról,
• multifunkcionális membrántesztet dolgoztak ki az ondómélyhűtés sikerességének tesztelésére,
• kidolgozták a gúnárondó Mycoplasma mentesítését az ondómélyhűtés során,
• kifejlesztették a 3D modellezést és egy automata áthaladási mérleget elsősorban extenzív tartású szarvasmarha állományok adatainak felvételezésére és mérlegelésére. Forrás: NBGK HGI sajtóközlemény


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online