Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Muszáj, hogy a kamaszkor szenvedés legyen?

2022-01-12 10:33:16

A család folyamatosan változik. Kezdetben még csupán szerelmespárból áll, aztán kisgyermekes család, esetleg később nagy család alakul ki két főből. Sokféle út és lehetőség van. Bárhogy is legyen, az az egy biztos, hogy a hírhedt kamaszkort nem kerülhetjük el, ha gyermeket vállalunk.
Hírhedt, hiszen ma már szinte közhelynek számít, hogy a tinédzserkor mennyi kihívást hordoz magában. Anélkül, hogy ezt megkérdőjeleznénk, mutatunk egy megközelítést, amely szerint ezt az időszakot nagyobb tragédiák nélkül is átvészelhetjük.


Kevin Leman szerint lehet kiegyensúlyozott a családi élet

A kiegyensúlyozott élethez pedig nem kell mást tenni, mint megfelelően helytállni öt különböző területen, amik a kommunikáció, a konfliktuskezelés, a szabályok, a kiegyensúlyozott életvitel és a közös értékrend.


Legyen megfelelő a kommunikáció

Ez a feltétel alapvetően minden kapcsolatra igaz. Ha a családban megvalósul a valódi, feltételek nélküli elfogadás, akkor ehhez olyan kommunikáció is társul, ami hordozza az egymás felé érzett tiszteletet. Rendben van, gondoljuk azonnal magunkban, na de mit csináljunk a nem igazán tiszteletteljes kamaszkorú gyermekünkkel?

A legfontosabb, hogy elsősorban példán keresztül tanítjuk a gyerekeket, ezért legelőször saját magunknak kell változni és eszerint kommunikálni a gyerekekkel is, de a pároknak is egymással.

A kommunikáció módja természetesen tanulható, és ha fejlődni szeretnénk ezen a területen, akkor az Online pszichológiai tanácsadás szolgáltatásai nagyon sokat segíthetnek nekünk.


Legyen egyensúly az életünkben

Gyakran mondják, főleg a kisgyermekes időszakokban, hogy „boldog anya, boldog baba”.

Ahogy cseperednek a gyerekek, mintha háttérbe szorulna ez a tanítás, pedig az, ha valódi egyensúlyt tudunk kialakítani az életünkben, valóban harmonikus, stresszmentes életet élünk, akkor ez bizony hatással van a családi életre is.


Legyen hatékony a konfliktuskezelés

Konfliktusok márpedig vannak, és ezzel nincs is semmi probléma. Ami fontos, hogy hogyan kezeljük azokat. Természetesen, ezzel is egyfajta mintát nyújtunk gyermekeinknek, és bármilyen nehéz is, a nyugodt, indulatmentes kommunikáció lesz ebben az esetben is a megfelelő megoldás.


Legyenek egyértelmű szabályok

A következetesség és a kiszámíthatóság legyen a kulcsfogalom e tekintetben, és ne feledkezzünk meg a tekintély mellett arról sem, hogy bizalom legyen a gyermekünk és köztünk.

Nem könnyű megtalálni az ideális egyensúlyt, de érdemes dolgozni rajta, hiszen később is oda jön majd haza örömmel a gyermekünk, ahol tényleg jó lenni.


Legyen egy közös értékrendünk

A közös értékrend természetesen nem kell, hogy azt jelentse, hogy senki nem gondolhat mást, valamint azt sem, hogy egy jól működő családban minden családtagnak mindenben egyet kell érteni.

A közös értékrend sokkal inkább jelenti azt, hogy támogatjuk egymást, hogy kellemessé igyekszünk tenni a légkört, és szívesen megteszünk egymásért fontos dolgokat. A közös keretekben örömmel együtt lehetünk, így könnyedén átvészelhetjük a kamaszkor éveit is. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online