Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ezekre a kérdésekre nem válaszolt Gémesi György

2021-10-29 18:14:46

Október 28-án 17.45 órakor az alábbi interjútervezetet jutattuk el Gémesi György kabinetfőnökéhez, az önkormányzat kommunikációs vezetőjéhez L. Péterfi Csabához. A polgármesteri kabinet irányítója 16 perc múlva válaszolt:
„Köszönjük a Gémesi György részére eljuttatott kérdéseket, de polgármester úr nem kíván nyilatkozni. Eddig tett nyilatkozatai ismertek, azokat bárki elolvashatja, visszanézheti. Az előválasztás lezajlott, eredménye ismert.”

Ezt követően tettünk még egy halvány kísérletet, hátha. Nem jött össze. A válasz ennyi volt:
„Köszöni szépen polgármester úr, de mint említettem, nem kíván nyilatkozni.”


Ebben a helyzetben nem tehettünk mást, mint azt, hogy közzétesszük az interjú kérdéseit, és olvasóinkra bízzuk a válaszlehetőségeket. Miként azt is, hogyan ítélik meg a városvezető kabinetfőnökének Gémesi Györgyre hivatkozó elutasító szavait. Íme:


Az utóbbi hetek nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy Gémesi György „beszállt” a jövő tavasszal esedékes parlamenti választás kampányába. Bár, ő inkább úgy fogalmaz, hogy segítséget ajánl az ellenzéknek a jelenlegi kormánypártok leváltásához, egy, október végi rádióműsorban „saját alapítású” – a közvélemény-kutatók által az egyéb kategóriába sorolt – pártja, az Új Kezdet nevű politikai tömörülés jelenével és jövőjével kapcsolatosan is elmondta véleményét, aminek lényege: az Új Kezdet Párt bizonyos szempontból alkalmazkodik, az a lényeg, hogy meg tudjon maradni. Ebből indultunk ki, amikor kérdéseinket eljuttattuk Gödöllő polgármesteréhez, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökéhez.

- Idestova négy évvel ezelőtt, a 2018-as parlamenti választás előtt az Új Kezdet Párt (ÚKP) együttműködésre lépett az LMP-vel. Az eredmény ismert: az ÚKP egy listás mandátumhoz jutott a törvényhozás házában. Akkor még nem lehetett tudni, sejteni, hogy ennek mekkora hatása lesz napjainkra. Kalkulált Ön akkoriban azzal, ami időközben megtörtént, és amit sokan az ellenzéki oldalon sem néznek jó szemmel, nevezetesen, a gödöllői központú választókerületben a kormánypárti jelölt legfőbb kihívója pártpolitikai alapon Baranya megyéből érkezik?

- Tudva azt, hogy a politikában minden és annak az ellenkezője is megtörténhet, egyfajta szegénységi bizonyítványa a helyi és körzeti ellenzéknek, hogy Ön, aki a politikai hovatartozást alapul véve, korábban – finoman fogalmazva – „nem árult egy gyékényen velük”, a jelöltállításnál simán érvényesítette az akaratát. Izgult, hogy nem az alig egy éve hirtelen „gödöllőivé” lett kegyeltje nyeri az előválasztást?

- Többen úgy vélik, hogy legalább kettő, az Ön által ajánlott jelölt személyétől független tényező is kellett a sikerükhöz. Az egyik az, hogy a DK és Momentum külön indult, a másik pedig az, hogy Gödöllőn lehetett a legtöbb ideig voksolni. Egyetért azzal, hogy ezek nélkül más lett volna az előválasztás helyi eredménye?

- Tekintettel arra, hogy Ön megkerülhetetlen közszereplő a városban, bizonyára hallott olyanról, hogy az ellenzéki pártok gödöllői hívei közül többen is gondolkodóba estek. Az ellenzéki kihívó személye miatt vagy nem mennek el szavazni, vagy egyéniben nem szavaznak senkire. Nem túl nagy kockázat ez?

- Ha tippelni kellene, Ön mennyi esélyt adna most az ellenzéki jelölt sikerére a Pest megyei 6-os számú választókerületben?

- Mint a hazai önkormányzati szektor nagy ismerője, már jó ideje erős kritikákat fogalmaz meg a helyhatóságokat érintő központi intézkedésekkel szemben. Kivéreztetés, ellehetetlenítés és hasonló érzékletes szavakat használ. Amikor bírál, elsősorban Gödöllőre gondol, vagy az empátia és a küldetéstudat vezérli az ország valamennyi önkormányzata helyzetének javítása érdekében?

- Dőreség lenne a részünkről, ha nem Gödöllővel zárnák az beszélgetést. A kormányzati elvonások az utóbbi években szűkítették a nem kötelező feladatokkal kapcsolatos mozgásteret, és várhatóan jövőre is „lukat ütnek” a városi költségvetésben. Ön rendszeresen hangoztatja, hogy közvetve az itt élőktől veszi el a kormány elsősorban a fejlesztési célokra fordítható pénzt. A Karmelita kolostorban pedig azt mondják, hogy éppen ellenkezőleg, az embereknél és az őket foglalkoztató vállalkozók zsebében marad a pénz. Ráadásul, városunk esetében az utóbbi években igencsak bőkezű volt a kormány: infrastrukturális és intézményi fejlesztéseket támogatott vagy valósított meg, működési nehézségeket segített ki (például: kastély), dotálta néhány tőkeerős külföldi cég idetelepülését, mindent egybevetve több milliárd forintos nagyságrendben. Nem az bántja Önt, hogy ezekre az önkormányzatnak nem volt ráhatása és nem szólhatott bele a döntésekbe, illetve a pénzosztásba?


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online