Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bő 330 millió forintot remélnek a Rákos-patak gödöllői szakaszának revitalizációjára

2021-10-26 10:41:58

Három és fél éven belül – október 21-én – harmadszor került a gödöllői képviselőtestület tagjai elé a városunkat is átszelő Rákos-patak revitalizációjával kapcsolatos konzorciumi együttműködés.

2018 márciusában megtudtuk, hogy a Rákos-patak adta természeti környezet méltó kialakítása érdekében már akkor is évek, pontosabban 2011 óta folytak szakmai egyeztetések, mivel a patak Pest megyei szakaszának rendezése, illetve a patak menti területek (öko)turisztikai, rekreációs és egyéb potenciáljának kihasználása összehangolt fellépést igényel az érintettek részéről.
A célok megvalósításához szükséges anyagi forrást a konzorciumot vezető Pest Megyei Önkormányzat – a Rákos-patak völgye Pest megyei szakaszára vonatkozó térségfejlesztési koncepció és stratégiai programban foglaltak alapján – az érintett települések (Szada, Gödöllő, Isaszeg, Pécel) bevonásával, azokkal konzorciumot alkotva, egyedi, a Pénzügyminisztériumhoz benyújtandó egyedi támogatási kérelem pozitív elbíráltatásával kívánta és kívánja előteremteni.

Az ügyet 2019 júniusában újra „felmelegítették”, de – amint az a táblázatból is kitűnik – az egyedi támogatási kérelembe foglalt összeg 70 millió forinttal megnövekedett.
A témakörben született harmadik döntés napja október 21-én jött el, amikor újabb, a bő két évvel előbbihez képest immár csaknem 124,2 millióforintos kiadásnövekedéssel hagyták jóvá a határozati javaslatot a városatyák.


A számhalmaz elemzése után jól látható, hogy a természeti kincs revitalizációjára szánt anyagi forrásigények közül a gödöllői három és fél év elteltével megduplázódott, miközben a szadai kis híján a felére csökkent.                                                                                                                                                                 

Tudta? A Rákos–patak (a régen benne élő rákokról kapta a nevét) 44 kilométeres hosszával a Duna leghosszabb balparti mellékvízfolyása térségünkben. A patak Szada és Gödöllő határában ered, majd Isaszegen, Pécelen, Rákosmentén, Kőbányán, Zuglón és Angyalföldön áthaladva ömlik a Dunába.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online