Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Otthoni alvásvizsgálat a megszokott környezetben

2021-10-18 10:16:52

Napjainkban az alvásvizsgálat már otthon is elvégezhető. Mivel kapcsolatban tesz fel kérdéseket az orvos az előzetes konzultáción? Hogyan történik az alvásvizsgálat? Mi a különbség a centralis és az obstruktív alvási apnoe között? Mutatjuk a válaszokat!

Az otthoni alvásvizsgálatot megelőzi egy konzultáció, melynek során a szakorvos az alvás minősége mellett az esetleges horkolással kapcsolatban is feltesz kérdéseket. Továbbá az éjszakai izzadásra, vizelési ingerre és szájszárazságra is rákérdez. Mindemellett arra is kíváncsi a konzultáció során az orvos, hogy a páciens fel szokott-e ébredni éjszaka, és ha igen, akkor érez-e ilyenkor szapora szívverést, esetleg mellkasi panaszt. Tehát, a konzultáció során minden fontos problémára kitér a neurológus.

Elegendő mindössze egyetlen éjszakán át viselni a készüléket
A konzultáció során kiderül, hogy a panaszok hátterében alvási apnoe szindróma vagy pedig más eredetű alvásbetegség áll-e. Hogyan történik az alvásvizsgálat? A páciens kap egy készüléket, amit az éjszakai alvás közben kell használni. Elegendő mindössze egyetlen éjszakán át viselni a készüléket.

Az ApneaLink Air monitor rögzíti alvás közben a következő paramétereket: légzés, légzéskimaradás, pulzus, mellkas-mozgás és véroxigén szaturáció. Az említett paraméterek elemzése után kapható szakvélemény a jogosítvány alkalmassághoz. Amennyiben pozitív az eredmény, a szakorvos tájékoztatja a beteget a további teendőkről.


Centralis alvási apnoe - a zavart a levegővétel akaratának hiánya okozza

A centralis alvási apnoe egy olyan alvászavar, aminél a zavart a levegővétel akaratának hiánya okozza. Ebben az esetben nincs egyensúlyban a légzésért felelős központ. A szükségtelen légzésleállások hosszú távon károsan hatnak a szervezetre.

Leginkább az agysejtekre és a szívizmokra fejt ki káros hatást. Mindemellett elszíneződés is előfordulhat, melynek oka, hogy a szén-dioxid kékre színezi a vért. Alvászavar esetén minél hamarabb érdemes felkeresni a Belvárosi Orvosi Centrum neurológus szakorvosát, aki megállapítja a probléma okát és megfelelő kezelést ajánl.

Obstruktív alvási apnoe - fizikális akadály gátolja a légzést
Az obstruktív alvási apnoe esetében fizikális akadály gátolja a légzést. Ez az akadály akaratunk ellenére zárja el a légutat. Amennyiben a lezáródás teljes, és lecsökken a vér oxigénszintje, idegi alapú ébredésre kerül sor. Ezek nem teljes ébredések, csupán arra valók, hogy a páciens megforduljon vagy köhögjön egyet, melynek következtében helyreállnak a történtek. Az obstruktív alvási apnoe gyakoribb betegség, mint a centralis alvási apnoe.

Ritkán előfordul, hogy az obstruktív alvási apnoe és a centralis alvási apnoe egyszerre jelentkezik. Ez a ritka alvási apnoe hosszú évtizedeken át is kísérheti a mindennapokat úgy, hogy nem tudja a beteg. Csupán azt érzi, hogy nem kipihent és folyamatosan kimerült. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online