Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miért kell táplálékkiegészítőket szedni?

2021-10-16 10:03:38

Mindennapi logikával úgy gondoljuk, ha naponta fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt, akkor az azokban lévő vitaminok elegendőek a szervezetünk számára. Ezért teljesen felesleges mellettük más táplálékkiegészítőket is fogyasztanunk.

2007-ben a kutatók egy csoportja tanulmányokat végzett ezzel kapcsolatosan. Negyvenegyezer önkéntes bevonásával azt vizsgálták, milyen hatással vannak ránk az étkezési és életmódbeli szokásaink? A hét éven át tartó adatgyűjtés során, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magas gyümölcs- és zöldségbevitel kedvezően hat az életkorunkra.

Minél több vitamint eszünk, annál tovább élünk. Ilyen egyszerű! A kutatók ezt követően kifejtették, hogy ezt a jótékony hatást a gyümölcsökben és a zöldségekben megtalálható antioxidáns okozhatja.

Mi az általános szokás ezzel ellentétben?
Függetlenül attól, hogy az emberek tudják, sőt, tudományos tényként kezelik, hogy a gyümölcsökben és a zöldségekben gazdag étrend egészséges, mégis csak nagyon kevesen fogyasztanak ezekből eleget.

2008-ban az amerikai Center for Disease Control beszámolt az 1994-2005-ös év közötti gyümölcs- és zöldségfogyasztás változásairól. Több mint 1,2 millió ember vett részt a felmérésben.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált tizenegy év során a gyümölcs- és zöldségfogyasztás napi 0,22 adaggal csökkent. Ez az érték nem tűnik túl nagynak, és ezt követően az amerikaiak nem is kezdtek el zöldséget és gyümölcsöt nagyobb mennyiségben fogyasztani.

Egy másik táplálkozástudományi vizsgálat, a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), amit két évvel később, 2007-ben végeztek el, ugyanis azt az eredményt hozta, hogy a megkérdezett amerikaiak kevesebb mint tizenegy százaléka fogyasztotta csak el a napi ajánlott gyümölcs- és zöldségmennyiségét.

Tehát, tíz ember közül kilenc nem fogyaszt naponta elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Három emberből kettő azt nyilatkozta, hogy naponta kevesebb, mint egy adag gyümölcsöt fogyasztott. A résztvevők mindössze 25 százaléka számolt be arról, hogy naponta elfogyaszt három adag zöldséget.


Mit tehetünk, ha mi is a megkérdezettek közé tartozunk?

A Vízbarátoknál kapható Pharmanex termékek számos vitamin- és ásványianyag-igényünket pótolják. Például, a LifePak+ tizenhárom vitamint és kilenc ásványi anyagot tartalmazó tablettája. Vagy a MarineOmega Omega-3 zsírsavakban gazdag zselatinkapszulája. Illetve a JVi gyümölcslé-koncentrátum ami, C-vitaminban gazdag.

A táplálékkiegészítők – természetesen – nem helyettesíthetik az egészséges táplálkozást, de a kellő körültekintéssel megválasztott étrend-kiegészítő fontos az egészségünk szempontjából. Érdekes megjegyezni, hogy az egészségügyi szakemberek egyik 2009-es hatásvizsgálata megállapította, hogy az orvosok 72 százaléka és az ápolók 89 százaléka rendszeresen használ étrend-kiegészítőket, és javasolják is azok szedését a betegek számára. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online