Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Tíz éve Gödöllőre is jutott pénz a Norvég Alaptól

2021-08-05 19:04:47

Az utóbbi napokban szinte nincs olyan híradás, aminek ne lenne része a Norvég Alap és a magyar kormány közötti „vita”, aminek következménye az lehet, hogy hazánk elesik mintegy 77 milliárd forintos összegű, különböző szakterületek fejlesztésére fordítható támogatástól.
Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a „kötélhúzás” vége, annyi azonban bizonyos, hogy városunk tíz évvel ezelőtt már volt kedvezményezettje a Norvég Alap dotációjának.

Akkoriban négy, gödöllői, épített- és természeti örökség megújulását eredményezte a Norvég Alap 89 százalékos intenzitású, összesen mintegy 443 millió forintos támogatása, amihez a város 56 millió forintos önrészt biztosított.
A keretösszegből a legtöbbet a királyi váró felújítására fordítottak (348 millió forint), ahol 2011 októberében 43 milliárd forintos, hazánkat 2016-ig megillető támogatásról írtak alá együttműködési szerződést a nagykövetségek és a szaktárca képviselői. Az Alsópark bizonyos területeinek rekonstrukciójára 62,2 millió forintot, az Erzsébet-park részleges megújítására (Kálvária, Erzsébet-szobor, szikla) 62,3 millió forintot, míg a máriabesnyői – Grassalkovich-kilátó és Grassalkovich-pihenő néven is ismert – Grassalkovich-filagória rendbetételére 25,5 millió forintot szántak annak idején.


Mintegy három évvel később, 2014 májusában a gödöllői képviselőtestület tagjai arról határoztak, hogy részt kívánnak venni a Norvég Alap pályázatán, méghozzá: a Testőrlaktanya felújítására reméltek támogatást. A döntéshozók akkor úgy gondolkodtak, hogy a Várkapitányi lakként aposztrofált épület helyreállítása mintegy 360,6 millió forintba kerül. Ebből 65,5 millió forintos önrészt vállalt volna a helyi önkormányzat, míg a hiányzó összeget, 295,1 millió forintot a Norvég Alaptól (EGT) remélték anyagi forrásként.

Mint utóbb kiderült, hiába. A szervezet nem sokkal a pályázat meghirdetését követően felfüggesztette magyarországi kifizetéseit, így a folyamat odáig fajult, hogy saját erőből kellett megújítani a Testőrlaktanya épületét.

A mára kialakult, főként a pénzelosztást végző szervezetről szóló megegyezés hiányára visszavezethető kormányközi viszály tehát nem újkeletű, annak rendezése azonban a legfrissebb fejlemények ismeretében erősen kérdéses.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online