Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miért léteznek szellem szerverek?

2021-07-14 14:32:13

Ha szervert vásárol egy cég, általában abban a reményben teszi, hogy hibátlanul fog működni, segíteni fogja a vállalat termékének vagy szolgáltatásának kereslete iránti fellendülést. Persze, lehetőleg ennek minél alacsonyabb energiafogyasztás terhe mellett kellene történnie az elvárások szerint.

Az idő eldönti, hogy valóra válnak-e a remények. Vagy így lesz, vagy nem. Ha korosodik a szerver, és a forgalom csökkenni kezd, az álmok szép lassan szertefoszlanak. Igaz, a szerver ebből mit sem érzékel, teszi a dolgát, tovább üzemel, hiszen senki sem mondta neki azt, hogy állj, ennyi elég volt.

Mik azok a szellem szerverek pontosan?
A szakmabeliek az ilyen szervereket szellem szervereknek nevezik. A pontos definíció szerint azt lehet ilyen jelzővel illetni, amelyik legalább fél éve nem végzett számítást, nem továbbított információt. Meglepő lehet, de ez egyáltalán nem ritka dolog.

Egy hat évvel ezelőtti felmérés szerint akkor világszerte 10 millió szellem szerver létezett. Ez a fizikai szerverek közel egyharmada volt.


Miért üzemelnek egyáltalán szellem szerverek?

Sokféle magyarázat létezik arra, hogy miért nem kapcsolják ki a szellem szervereket. Az egyik legfőbb ok az, hogy gyakran elfelejtik a puszta létezésüket. Valamikor egy konkrét céllal beüzemelték őket nagy reményekkel, aztán már azt sem tudják, miért működik, de nehogy baj legyen alapon nem merik lekapcsolni. Fő a biztonság, ugyebár.

Miután nem frissítik őket, sebezhetővé válnak, ezáltal a vállalat is. Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan pénzt égetnek, hiszen hűteni kell és áramot is fogyasztanak, ráadásul kell nekik egy fizikai létesítmény is, ahol „elvegetálhatnak”. Mindezt úgy, hogy nincs semmilyen értelmes funkciójuk.

Itthon is vannak szellem szerverek
A magyar tulajdonban lévő, szerverszolgáltatásokat nyújtó RackForest arról számol be, hogy hazánkban is léteznek ilyen úgynevezett szellem szerverek. Valószínűleg maga a cég is működtet ilyet, hiszen néhány vállalat annak ellenére fenntartja a szerverbérletet, hogy nem is hoz az hasznot. Nincs rajta mérhető forgalom, mégis fizetik a díját.

Az ilyen szerverek is megkapják a RackForestnél a frissítéseket, ügyelnek arra, hogy jól működjenek. Ez azonban nem más, mint értelmetlen pazarlás.

Vannak olyan megoldások, amik segítik a vállalatokat abban, hogy az ilyen szervereket átkapcsolják energiahatékony ellátásra. Ezzel komoly összegek spórolhatók meg, ráadásul a Föld véges erőforrásait is védeni lehet. Elképzelhető, hogy egy cég életében egy ilyen szellem szerver bérleti díja meg sem kottyan, de érdemes gondolni a környezetre is a szellem szerverek kapcsán. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online