Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan előzzük meg a turbóproblémákat?

2021-07-12 17:37:56

A mai autók motorjait egyre gyakrabban szerelik fel turbóval, ami egy igen sérülékeny elem. Azonban, ha probléma van vele, az kihat a motorra is, és helyrehozhatatlan károkat okozhat. Íme, néhány tipp, amivel megelőzhetjük.

Miért hibásodik meg a turbó?
A kibocsátásra vonatkozó törvények szigorodásával a turbófeltöltők mérete csökken. Ez az eszköz levegőt szállít a motorba, ami segíti az üzemanyag égését, ami nagyobb energiatermeléshez vezet.

A többletteljesítmény gyakran nem kerül felhasználásra, ezért a motorokat is ehhez méretezik. Kisebb motor esetén pedig kevesebb üzemanyag ég el, a takarékosság mellett pedig kisebb a szén-dioxid-kibocsátás is.

Mivel a turbó rendkívül magas fordulatszámon és hőmérsékleten működik, a nagy terhelés miatt igen könnyen megtörténhet a baj. Az esetleges szennyeződések, például a légszűrő által átengedett por, elkoptathatják a turbócsapágyat. A magas hőmérséklet miatt az olajcsatornák is eltömődhetnek.

A turbóval kapcsolatos első problémák általában a teljesítményt csökkentik, azonban előbb-utóbb a motor elromlásához vezetnek. Ezt mindenképpen érdemes elkerülni.

A probléma megelőzése
Rendszeres karbantartással időben észrevehetjük, ha valami probléma lenne kialakulóban. Emellett az olaj- és légszűrők rendszeres cseréje megakadályozza, hogy kósza szennyeződések kerüljenek a rendszerbe.

Minimum az előírtaknak megfelelő időközönként végezzük el a karbantartási munkálatokat, nagyon poros, nagyvárosi környezetben pedig annál sűrűbben is érdemes, különösen a légszűrő terhelését tekintve.

Az olaj lecserélése is legalább ilyen fontos. Az előírt kilométer megtétele után elengedhetetlen, de annál korábban is ajánlott. A már említett nagyvárosi környezet esetén például már feleakkora táv megtétele után érdemes megtenni.

A motorolaj pedig, amit betöltünk, nagyon fontos, hogy a specifikációknak megfeleljen. Az autó speciális igényeire fejlesztett kenőanyag hozzájárul ahhoz, hogy minél kevesebb probléma üthesse fel a fejét. Biztosítja, hogy a szennyeződések ne rakódhassanak le, a motor pedig tisztán működhessen. Az OlajShop.hu-nál kapható motorolajak között biztosan talál az autójának megfelelőt.

Ezek mind az ellenőrző munkálatokkal kapcsolatos teendők, azonban vezetés közben is tehetünk a turbóproblémák kialakulása ellen. Ez pedig a gyengéd indítás. A motor beindítását követően hagyjuk egy darabig alacsony fordulatszámon járni. Eleinte közlekedjünk minimális gázadásokkal, amíg el nem éri az üzemi hőmérsékletet.

Ha már megtörtént a baj

Előfordulhat, hogy az óvatosságunk ellenére mégis fellép a turbóprobléma. Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy amint lehet, megtegyük a szükséges lépéseket. Maga a csere igen nagy összegű kiadás lehet, de egy kis szerencsével még elkerülhetjük azt.

Amint észlelhető a probléma, azonnal konzultáljunk egy szakemberrel, aki rendesen diagnosztizálni tudja a meghibásodás okát és helyét. Ha rövid időn belül javításra kerül, akkor nagy eséllyel a turbó egészét nem kell kicserélni, és a motorban sem keletkezik kár. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online