Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem tett le a gödöllői „útdíj” bevezetéséről a Gémesi-Bajkó páros

2021-06-30 16:02:19

Bizonyára több emlékeznek rá, hogy tavaly novemberben Gémesi György – élve a különleges jogrendben ráruházott feladat- és hatáskörrel – arról határozott, hogy ez év január 1-jétől behajtási engedély szükséges a korlátozással védett gödöllői önkormányzati kezelésű közutakra azon, a súlykorlátozásban előírt össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára, amik használni kívánják a közutat.

A polgármesteri döntés után pár héttel azonban hatályba lépett az a kormányrendelet, ami a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szól, és – mások mellett – 2021. december 31. napjáig az önkormányzatok számára is megtiltotta új díj bevezetését, megállapítását, illetve a meglévő díj új kötelezetti körre történő kiterjesztését.


Idén május 14-ig kellett várni, hogy az ügyben újabb fejleményről lehessen beszámolni. Történt ugyanis, hogy a gödöllői útdíjasítási terv kidolgozásában korábban is résztvevő Bajkó Norbert alpolgármester (aki a város honlapján lokálpatrióta klubos kompenzációs listás képviselőként szerepel) előterjesztést készített a város útjainak és lakókörnyezetének védelméről, a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról szóló önkormányzati rendelet megalkotására.

A helyi jogszabály – Gémesi György jóváhagyását követően – július 1-jén hatályba lép, ám a díjfizetési kötelezettségekre vonatkozó paragrafusok a következő év első napjától válnak „élessé”. A második félév első napjától az érintett vállalkozói körnek kötelezettsége keletkezik, hogy bejelentse az üzemeletetésében lévő, 3,5 tonna össztömeg feletti súlyú gépjárműveit, azokat, amikkel a helyi önkormányzat kezelésében lévő utakon közlekedik, illetve ekkortól lehet kérelmezni a jegyzőtől a behajtási engedélyeket. A rendelet melléklete szerint háromfélét: korlátozással védett helyi közutakra történő behajtás engedélyezését, vállalkozói éves behajtási engedélyt és szállítási éves behajtási engedélyt.

Fontos, hogy augusztus 20-tól már nem szabad és nem is éri meg engedély nélkül, illetve az engedélyben foglaltaktól eltérő módon használni a „védett” gödöllői utakat a 3,5 tonna össztömeget meghaladó súlyú járművekkel, hiszen „lebukás” esetén fennáll a veszélye a 30 ezer forinttól 200 ezer forintig kiszabható közigazgatási bírság megfizetésének.

Némi öröm az ürömben, hogy a rendelet hatálya a Dózsa György útra, az Isaszegi útra, a Köztársaság útra, az Állomás utcára, a Szabadság útra, valamint a közforgalom elől el nem zárt magánutakra nem terjed ki.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online